Trelleborg işçileri: Kazanana kadar greve devam

22.12.2019 - 11:27
Haberi paylaş

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Trelleborg firmasının iki fabrikasında Petrol-iş Sendikası üyesi işçiler tarafından başlatılan grevi ikinci gününde Sosyalist İşçi olarak grevci işçileri ziyaret ettik. Trelleborg işyeri baş temsilcisi Dursun Karataş ile görüştük.

Trelleborg fabrikaları, iş makinelerinde, otomobillerde, uçaklarda ve başka pek çok yerde kullanılan basınca dayanıklı, kauçuk hortumları üretiyor. Yüzde yüz yabancı sermayeli bir firma, üretiminin yüzde 95’ini ihraç ediyor. Ürünlerini satarken döviz kazanıyor, ama ücret zammına gelince açıklanan gerçek dışı enflasyonu esas alıyor.

Krizi fırsata çevirmek isteyen işveren sözleşme görüşmelerinde, bazı kazanılmış hakları da geri almak için uğraşıyor. Örneğin, iki gün rapor alan işçilere fabrikanın ücret ödemesi uygulamasını iptal etmek istiyor. 

Petrol-iş Sendikası 1985 yılından beri fabrikada örgütlü. En son 2015 yılında işveren, işçilerin zam teklifini kabul etmeyince 7 gün süren bir grev yaşandı, sonrasında anlaşma sağlandı.

Bu yıl Eylül ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık çıkınca, sendika grev kararı aldı ve 10 Aralık’ta grev başladı.

Fabrika önünde görüştüğümüz baş temsilci Karataş, istedikleri zam oranının mevcut gerçek enflasyon göz önüne alındığında az olduğunu, her şeye yüzde 100’lere varan zamlar gelirken kendilerinin yüzde 37 istediğini, ama işverenin bunu kendilerine çok gördüğünü anlattı.

İşçilerin ortalama kıdemlerinin 13 yıl olduğunu, buna rağmen ortalama 16 TL brüt saat ücretlerinin olduğunu, 2500 TL net aylık ücret aldıklarını belirtti. Bu ücrete yüzde 37 zam istediklerini, işverenin ise sadece yüzde 23 zam vermek istediğini anlattı. 

İşveren tarafı açıklanan resmi enflasyon yüzde 16 olduğu için, teklif ettiği yüzde 23 zammı iyi bir rakam olarak savunuyor. Ama işçiler 1,5 yıllık gerçek enflasyonun yüzde 50-60’lara yaklaştığını biliyor ve işverenle bunun pazarlığını yapmaya çalışıyor.

Fabrikalarda çalışan 354 işçinin tamamının greve katılım sağladığını, fabrikalarda hiçbir makinanın çalışmadığını belirten Dursun Karataş,  “Biz varsak patronlar, yöneticiler var, biz yoksak onlar da yok, çarkları çeviren biziz  ve grevimizi başarıya ulaşana kadar sürdüreceğimizi herkese ilan ediyoruz” dedi. Sınıf bilincinin gelişmesi için grevlerinden herkesin haberdar olmasını, kendilerine destek verilmesini talep etti.

Fabrika önünde toplanan işçiler  “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları attılar.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol