Gentes işçileri hakları için direniyor

23.11.2019 - 10:09
Haberi paylaş

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki otel projesinde çalışan ve aylardır maaşları ödenmeyen inşaat işçileri, holding önünde eylem yapıyor. 18 Kasım’da bir basın açıklaması yaparak eyleme başlayan işçiler, haklarını alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler, patronun parasızlığı bahane ettiğini, ancak yakın zamanlarda Cezayir hükümetinden 1,5 milyon doları bulan ödeme aldığını, ama işçilerin toplamda 200 bin dolarlık ücret alacağını ödemediğini söylediler. Ücretlerini almak için devrim durumunun sürdüğü Cezayir’de yasal işlem yapmalarının mümkün olmadığını, Türkiye’de haklarını aramaya çalıştıklarını, ama burada da son zamanlarda çıkan kararnamelerle şirketlerin koruma altına alındığını, işçilerin alacakları için şirketlere haciz işlemi uygulamasının engellendiğini açıkladılar.

Cezayir’de çalıştıkları dönemde, yaşanan halk ayaklanmasına da tanık olan işçiler, Cezayir halkının kısa sürede diktatörü devirdiğini, arkasından gelen ikinci diktatör heveslisini de gönderdiklerini, kendilerinin hak arama konusunda Cezayir halkını örnek aldıklarını anlattılar. Cezayir halkının 5 gün süren “çalışmak yasak” eyleminin diktatörün devrilmesinde nasıl etkili olduğunu, işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanmasının nasıl sonuç alıcı olduğunu söylediler.

İşçiler, özellikle inşaat işkolunda binlerce işçinin mağdur olduğunu, şirketlerin haciz korkusu olmadığı için işçi ücretlerini ödemediğini, işçilerin çok zor durumda kaldığını belirttiler.

Eylem yerinde görüştüğümüz İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan, başka pek çok işyerinde de işçi ücretlerinin ödenmemesi problemi ile karşılaştıklarını, haklarını almak için eylem yapmaktan başka yollarının kalmadığını söyledi.

İşçilerin maaşlarını alabilmek için 8 aydır oyalandığını belirten Öztutan, “Biz hakkımız olanı istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz. Bu ücretleri ödemezseniz mesainiz kaç ise biz de mesaiye başlıyoruz. Ailelerimizi yine geride bıraktık. Nasıl Cezayir’e memleketten gittiysek, nasıl çalıştıysak şimdi de hakkımızı almak için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 “Aileleri, çocukları, herkesi mağdur ediyorsunuz” diye işverene seslenen Öztutan, “Tüm yokluklara, imkânsızlıklara rağmen Kayseri’den, Bursa’dan ve başka illerden geldik. Gelemeyen onlarca arkadaşımız var. Gentes’e ‘Artık yeter!’ diyoruz. Hakkımız olanı alıncaya kadar mücadelemize devam, hakkımızı alana kadar da buradayız. İnşaat işçisi köle değildir” dedi.

Gentes işçileri haklarını alana kadar eylemlerine devam edecek, kamuoyunun desteğine ihtiyaçları var. Sosyalist İşçi gazetesi olarak her zaman direnen, hakkını arayan işçilerle birlikte olduğumuzu söyledik, işçi sınıfının yaşanan ekonomik krizin sorumlusu olmadığını, haklarını korumak için birlikte davranması gerektiğini açıkladık. Bu doğrultuda kendilerini 25 Ocak’ta Cezayir toplantı salonunda yapacağımız Emek Forumuna konuşmacı olarak davet ettik, işçiler davetimizi kabul ettiler.

Çağla Oflas - Faruk Sevim

Bültene kayıt ol