Mülteci işçileri öldüren yangın göz göre göre geldi

11.09.2019 - 09:23
Haberi paylaş

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde 4 mülteci işçinin hayatını kaybettiği fabrika yangınına ilişkin bilirkişi raporu, patronların gözü dönmüşlüğünü ortaya koydu.

Akpınar Tekstil Fabrikası'nda 6 Haziran 2019 tarihinde meydana gelen yangınla ilgili fabrika sahipleri hakkında soruşturma başlatılmıştı. Mahkemeye gönderilen bilirkişi raporuna göre yangın uyarısı yapılmasına rağmen hiçbir önlem alınmamış. 

- Rapora göre, fabrikada 2 Mayıs 2019 tarihinde de yangın çıktı. Çıkış yeri havalandırma bacasıydı. İtfaiye raporunda, havalandırma sisteminin yüksek yangın riski oluşturabileceği uyarısı yapıldı. Fakat buna karşın önlemler alınmadı. Dört işçinin diri diri yanmasına sebep olan yangının çıkış yeri, yine havalandırma sistemi. Patronlar, temizlik ve bakım yaptırmamış.

- Fabrikada yangın söndürme sistemi bulunmasına rağmen su vanalarının kapalı olduğu ortaya çıktı. Vanaların kapalı olması sebebiyle çalışamaz hale getiriliren söndürme sistemi, yüksek sıcaklıktan dolayı çökmüş.

- Fabrika olarak kullanılan alanın aslında depo olduğu ortaya çıktı. Mal transferi için kullanılması ayrılan alan, büyük boşluklar barındırdığı için yangın diğer katlara sıçramış ve kontrol edilemez hale gelmiş.

- Bilirkişi raporuna göre yangın, "havalandırma sistemindeki toz yapısındaki uçucu materyallerin yanması ile başladığı ve aynı sistem üzerinden yayıldığı, yangın söndürme ile ikaz sistemlerinin çalışmaması nedeniyle hızla yayıldığı ve bütün tesisi kaplayarak can kaybına neden olduğu kanaatine varılmıştır."

- Hayatlarını kaybeden mülteci işçilerin sigortasız çalıştırıldığı da tespit edildi. Fabrika sahiplerinden Mahmut Genç, ifadesinde ustabaşı Mahmut Abdulal'ın bayram tatilindeki fabrikaya malzeme indirmek için, mülteci işçileri günü birlik getirdiğini iddia etti. Mahmut Abdulal da 26 kişiyi fabrikaya getirdiğini söyledi. Oysa yangın sonrası fabrikada mülteci işçilerin kaldığı bir koğuş olduğu ortaya çıkmıştı.

- Fabrika sahipleri Fatih Akpınar ve Mahmut Genç, yangının sabotaj olduğunu öne sürmüştü. Bilirkişiye göreyse sabotaj ihtimali yok. Yangının sorumlusu patronlar.  Raporda, yangının meydana gelmesinde fabrika sahipleri Fatih Akpınar ve Mahmut Genç asli kusurlu; usta başı Mahmut Abdulal ve Fırat Aktaş da tali kusurlu olarak belirlendi.

Bültene kayıt ol