KESK'liler iş bıraktı: 'İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için omuz omuza mücadeleye'

27.08.2019 - 15:59
Haberi paylaş

KESK üyeleri, hükümetin düşük zam teklifi ve toplu sözleşmenin Hakem Kurulu'na gidişi üzerine bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Birçok ilde basın açıklamaları yapan KESK'in açıklamasında yaşananlar şöyle eleştirildi:

"Açlık sınırının 2100, yoksulluk sınırının 6800 TL’yi aştığı, elektrikten doğalgaza çaydan tütün ürünlerine iğneden ipliğe her şeye fahiş oranlarda zamların devam ettiği, gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda hükümet 3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon emekliye, aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet yoksulluk, güvencesizlik teklif etmiştir.

Toplu sözleşmede 21 Ağustos itibarı ile kamu görevlileri hakem kurulu süreci başlamıştır. Adı üzerinde taraflar arasında hakemlik görevi yapmak için görevlendirilen bir kurulun tarafsız olması şarttır. Ancak mevcut yasalara göre toplu sözleşmede taraf olan hükümet tarafsız olması gereken, Hakem Kurulu üyelerinin çoğunluğunu belirlemektedir. Böyle bir Hakem Kurulundan kamu emekçilerinin lehine bir karar çıkmasını beklemek çok zordur."

Ankara

İş bırakma eylemi öncesi Sakarya Caddesi’nde yapılması planlanan basın açıklaması izin vermeyen polis kalkanlarla müdahale etti. 

Yapılan müzakereler sonrası kamu emekçileri, Mithatpaşa Caddesi üzerindeki Eğitim-Sen 5 No’lu Üniversiteler Şubesi önüne yürüyerek basın açıklaması yaptı.

KESK adına basın açıklamasını Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar okudu. KESK'liler "hak verilmez mücadele ile alınır ilkesi ile ortak mücadeleyi yükseltme" çağrısı yaptı.

İstanbul

Tüm Bel-Sen üyesi memurlar, Kadıköy Belediyesinde iş bıraktı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri iş bırakma eylemi kapsamında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Eylemde açıklama yapan SES Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Temsilcisi Fadime Kavak, 1 Ağustos’ta başlayan TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını belirterek, “Enflasyonunun yüzde 30’u bulduğu koşullarda hükümet 3 milyon kamu emekçisine 2 milyon emekliye aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik teklif etmiştir” dedi.

İzmir

Sosyal Güvenlik Kurumu önünde yapılan basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu sözcüsü Mustafa Güven yaptı. Basın açıklamasında "Yüzdelik zam değil, Grevli Toplu Sözleşme ",  "Sefalete teslim olmayacağız sloganları atıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır'daki basın açıklamasında konuşan KESK Eş Genel Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Kamu görevlileri hakem heyetinin, 4 gündür devam eden çalışmalarının sendika ve toplu sözleşme yasasına aykırı bir durum teşkil ediyor. Çünkü hakem kurulu Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturuldu. 7’si hükümet, 4’ü sendikalardan oluşan hakem heyetinin tarafsız kalmasını beklemek acizliktir" dedi.

Bültene kayıt ol