Memur sendikaları 'adil zam' istedi, hükümet teklifini erteledi

02.08.2019 - 12:20
Haberi paylaş

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri Ankara'da başladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Çalışma Bakanlığı önünde insanca yaşayacak ücret isteyen KESK'li sendikacılara polis saldırırken, memur sendikalarının tekliflerini dinleyen hükümet herhangi bir ücret artışı teklifinde bulunmadı.

1 Ağustos'taki görüşmelerin ardından Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre hükümetin 2020-2021 dönemindeki ücret artışlarına dair teklifi 16 Ağustos'ta açıklanacak.

İşveren hükümet ve memur sendikaları arasındaki toplu sözleşme takvimi şöyle:

- 2 -5 Ağustos tarihleri arasında yetkili sendikaların talepleri değerlendirilecek.

- 7-8 Ağustos'ta kamu görevlilerinin geneline yönelik teklifler bir komisyonda değerlendirilecek.

- 10-14 Ağustos tarihlerinde, Kurban bayramı tatilinden dolayı, görüşmelere ara verilecek.

- Hükümet, ilk teklifini 16 Ağustos'ta sunacak. 

- 20 Ağustos'ya ya toplu sözleşme mutabakatı ya da uzlaşmazlık zaptı imzalanacak. Eğer uzlaşmazlık olursa Kamu Görevlileri Hakem Heyeti çalışmalarına başlayacak

Sendikalar ne istiyor?

Toplu sözleşme görüşmelerinde 11 hizmet kolunun tamamında yetkili olan konfederasyon Memur-Sen taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini istiyor. 

KESK ise 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu, artı 3 puan refah payı isteyerek, bir dizi hakkı da talep ediyor.

Bültene kayıt ol