Kamu işçileri greve hazırlanıyor

23.05.2019 - 13:13
Haberi paylaş

İktidar kamuda çalışan 200 bin işçiye ücret artışı teklifi sunmazken, Türk-İş grev hazırlıklarına başladı.

Kamuda çalışan 160 bini Türk-İş üyesi olmak üzere toplamda 200 bin işçinin, 2019-2020 yıllarındaki ücret artış ve sosyal haklarını belirleyen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı.

Ocak ayından bu yana kamu kurumlarının yöneticileri ve Türk-İş'e bağlı sendikalar arasında yürütülen görüşmelerde hiçbir ilerleme sağlanamadı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, sendikaların karşılarında muhatap bulamadıklarını, iktidardan herhangi bir ücret artışı teklifi gelmediğini söylüyor.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 60 gün uyuşmazlık yaşandığı takdirde yasa gereği grev kararı alınıyor. Bazıları Ocak, bazıları Mart ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yasal uyuşmazlık süresinin dolduğuna dikkat çeken Atalay  “Sendikalarımıza, kimin günü dolduysa, hiç uzatmayın hemen grev kararı alın diyeceğim. Başka çare görünmüyor” dedi.

Krizle geçen bir yılda 1,5 milyon kişini işten çıkartılırken, işçi ücretleri yüzde 30'dan fazla geriledi. Kamudaki ücret artışı, aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi etkilerken, özel sektördeki ücret artışlarında da belirleyici.

Devlete bağlı kurum ve şirketlerde çalışan işçilerin ücretlerini artırmak istemeyen AKP yönetiminin kıdem tazminatını fona çevirme girişimi sendikalar için bir başka grev sebebi.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Biz bu sistemden memnunuz. Almayanlarla ilgili bir çalışma yapılmalı. Yüzlerce örneği var. 30 günü bozmadan devam edelim. İşçiler olarak, fon deyince tedirgin oluyoruz, fona iyi bakmıyoruz. Bakalım neyle gelecekler. Gerekirse 410 şube başkanımın hepsini Ankara’da toplarız” sözleriyle iktidarı uyardı.

Bültene kayıt ol