Simide, elektriğe ve doğalgaza zam geliyor

31.07.2018 - 08:21
Haberi paylaş

24 Haziran seçimlerinden sonra enflasyon %15'e yükseldi, gıda fiyatlarında ve halkın temel ihtiyaçlarında zamlar devam ediyor.

Bloomberg'in aktardığına göre, enerji yönetimi, bu hafta milyonlarca elektrik ve doğalgaz abonesinin cebini ilgilendirecek bir karar alacak. EPDK, bugün 1 Ağustos’tan itibaren geçerli yeni elektrik fiyatlarını görüşmek üzere bir araya gelecek. Kurul, perşembe günü de ikinci toplantısını yapacak. Toplantıda, enerji sektörünün genel ve güncel konuları konuşulacak.

BOTAŞ’ın da yeni doğalgaz tarifeleriyle ilgili bir karar alması bekleniyor. BOTAŞ, gaz fiyatıyla ilgili kararını internet sitesinden kamuoyuyla paylaşıyor. 

Elektrik ve doğalgazda, artan döviz kuru, petrol ve enflasyon nedeniyle ciddi bir maliyet baskısı bulunuyor. Enerji yönetimi, enflasyonla mücadeleyi etkilemeyecek biçimde bir süredir enerji fiyatlarıyla ilgili alternatifli tarife çalışması yapıyor. Bu çalışmalar ışığında elektrik ve doğalgaz fiyatları belirlenecek.

Elektrikte yüzde 4-5, doğalgazda yüzde 9 düzeyinde bir zam bekleniyor.

Simide zam

Simidin olmazsa olmazı susam, 1 yıl içinde yüzde 76 pahalandı. İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir de simit fiyatının 1.75 TL olmasını teklif ettiklerini söyledi.

Özdemir, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili komisyonuna teklifimizi yaptık. Kararı bekliyoruz. Susamın yanında un ve yağ fiyatı da arttı. Tüm maliyetler hesaba katıldığında simidin bugün 2 liradan satılıyor olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Özdemir, piyasadan aldıkları susamların yüzde 90'nın ithal olduğunun altını çizdi. 

Susamın fiyat artışının ardında düşen üretim ve ekim alanları yatıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1988 yılında Türkiye'de 940 bin dekarlık alanda susam ekimi gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılında 280 bin 316 dekara düştü.

Bültene kayıt ol