Özgürlükçü Demokrasi gazetesini polis bastı, matbaaya kayyım atandı

28.03.2018 - 16:22
Haberi paylaş

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin İstanbul'daki merkez binası ve basımının yapıldığı matbaa polis tarafından basıldı. Polis aramasına TMSF görevlisi de katılırken gazetenin avukatlarına hem gazeteye hem de matbaaya kayyım atandığı bilgisi verildi.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin İstanbul Beyoğlu’ndaki merkez binası ve gazetenin basımının yapıldığı matbaaye gece yarısı polis ekipleri baskın yaptı. Özel harekat polislerinin de katıldığı, gece saat 00.30 sıralarında yapılan baskınlar sırasında binalarda arama yapıldı. Polisin gazete binası ve matbaadaki aramaları saat 03.00’e kadar devam etti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sabah saatlerinde Özgürlükçü Demokrasi’nin merkez binasına giden gazete avukatlarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) bir görevli karşıladı. TMSF görevlisi avukatlara, Engin Basın Yayın San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde yayınlanan Özgürlükçü Demokrasi gazetesine ve gazetenin basımının yapıldığı Gün Matbaacılık Reklam Film Basın Yayın Tanıtım San. Tic. Şti’ye kayyım atandığını bildirdi. TMSF görevlisi, kayyım atamasına ilişkin olarak herhangi bir bilgi veremeyeceklerini ve TMSF’den bilgi alınabileceğini kaydetti.

Baskın düzenleyen polislerin hem gazetenin hem de matbaanın bazı çalışanları gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar, Gün Matbaası Sahibi Kasım Zengin, matbaa çalışanları Erdoğan Zamur, Kemal Kurt, Musa Kaya, Cemal Tunç, Kemal Daşdöğen, İrfan Karaca ve Mehmet Emin Sumeli gözaltına alındı.

Polis baskınıyla el konulan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaası’yla ilgili bütün girişimlere rağmen soruşturma savcısıyla görüşemeyen gazetenin avukatı Özcan Kılıç, "İki soruşturma var, ama muhatap yok" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na görüşmeye giden avukatlar, soruşturma savcısı ve aynı zamanda Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni dosyasına bakan 22. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı olan Uygur Kaan Arısoy ile görüşmek istedi. Avukatların savcı ile görüşme talebi, "Savcı duruşmada" denilerek reddedildi. Savcı Arısoy'un 3 gündür Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülen bir davada savcı olarak görevlendirildiği belirtildi. Savcının yarın ya da sonraki gün makamına geleceği avukatlara iletildi.

Savcılık kaleminin avukatlara verdiği bilgiye göre ise, gazete hakkında iki ayrı soruşturma yürütülmüş, ilk soruşturma 7 Şubat günü başlamış ve bu soruşturma 23 Mart günü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma dosyasıyla birleştirilmiş. 7 Şubat 2018 tarihli soruşturmanın "basın suçları" kapsamında, 23 Mart 2018 tarihli soruşturmanın ise "terör suçları" iddiasıyla başlatıldığı ileri sürüldü. Savcılık kalemi, soruşturmada gizlilik kararı olduğunu kaydederek başka da bilgi paylaşmadı. 
 
Avukatların, TMSF'nin durumuna ilişkin sorduğu sorulara ise yanıt verilmedi. Savcılık kalemi, "daha sağlıklı bilgi" için avukatları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönlendirdi.

Avukatların gözaltına alınan gazete ve matbaa çalışanlarının durumuna ilişkin bilgi istemeleri de 24 saatlik "görüş kısıtlılığı"na takıldı. Kaç kişinin gözaltında olduğu ve gözaltı gerekçelerine dair bilgi almak üzere emniyete giden avukatlara burada da herhangi bir bilgi verilmedi.

Bültene kayıt ol