Doxa Sosyal Bilimler Platformu'nda Irak işgali ve savaş karşıtı hareket konuşuldu

25.02.2018 - 20:05
Haberi paylaş

Ankara'da Doxa Sosyal Bilimler Platformu'nda DSİP üyesi ve KHK ile ihraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır, Irak işgali ve savaş karşıtı hareket üzerine konuştu.

Doxa Sosyal Bilimler Platformu tarafından düzenlenen toplantıda geçen yıl KHK ile Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen DSİP üyesi Can Irmak Özinanır, 2003'te ABD'nin Irak'ı işgalini ve o dönemin savaş karşıtı hareketini anlattı.  

Özinanır, önce neoliberalizmin 1990'larda ekonominin yanısıra ideolojik ve kültürel düzeyde de mitler yarattığını, 1999'da Seattle'da ortaya çıkan antikapitalistlerin bu mitlere küresel olarak meydan okuduğunu, bu hareketin Irak savaşı ile kendini hızla savaş karşıtı harekete dönüştürdüğünü ve Türkiye'de bu hareketin somut bir kazanım elde ettiğini söyledi.

"Afganistan savaşı sırasında kurulan Savaşa Hayır Platformları (SAHP'lar) Irak savaşına karşı muhalefetin ortaya çıkışında büyük rol oynadı" diyen Can Irmak Özinanır, şöyle konuştu:

"1 Aralık 2002'de İstanbul'da antikapitalist hareketin ruhunu taşıyan ilk kitlesel eylem gerçekleşti. Bu ruh birlik içinde çeşitliliği, neşeli bir eylem tarzını, farklı toplumsal hareketlerin yan yana gelişini içeriyordu.

Hızla yerel SAHP'lar oluştu. Savaş karşıtlığı popüler bir atmosfer yarattı. 1 Mart 2003'te bu tezkerenin kabulünü engelleyen 100 bin kişilik eyleme dönüştü.

Bu hareketin deneyimlerini bugün hatırlamak önemli. Sıradan insanların dünyayı değiştirebileceğini bu hareket gösterdi."

Bültene kayıt ol