Suriye’nin ilk astronotu olan Muhammed Faris, “Aldığım eğitimlerle ilgili resmî belgelerimin tamamı Suriye’de kaldığı için sabit bir şekilde çalışmam mümkün değilmiş" diyor.
Suriye’nin ilk astronotu, General Muhammed Ahmed Faris Halep doğumlu. Suriye Hava Kuvvetleri’nde bir albay olarak 22 Temmuz 1987’de uzaya gitti. 2 yıllık eğitimin ardından, 7 gün 23 saat 8 dakika uzayda kaldı. Mir Uzay İstasyonu’nda kimya, fizik ve tıp alanında 13 deney yaptı. Tekrar Suriye’ye adım attığında bir kahraman gibi karşılandı. Suriye iç savaşının başlamasının ardından devrimcilerin safında yer aldı ve 2012’de Kilis üzerinden Türkiye’ye geldi.
212 Haber gazetesinden Ekrem Özden, Muhammed Faris ile Türkiye’deki yaşamı üzerine konuştu.
Faris, yaşam şartları için şöyle diyor:
"Türkiye’ye ilk geldiğimiz sıralarda daha kötüydü ama sonraları, röportajlar ve çeşitli çalışmalar vesilesiyle tanınırlığım arttı, şimdi biraz daha iyi. Bazen üniversitelere ve çeşitli okullara konferanslara gidiyorum, dersler veriyorum. Bir zorluk hâlâ devam ediyor ama elhamdülillah bir şekilde geçiniyoruz. Çocuklarım çalışıyor ve onlardan destek alıyoruz. Onun dışında ayda iki kez Bursa’da bir bilim merkezinde ders vermeye gidiyorum. Bir dönem Eyüp’te Ali Kuşçu Uzay Evi’nde çocuklara eğitim verdim."
Burada çalışamadığını belirten Suriyeli astronot, şu ifadeleri kullandı:
"Uzay çağındayız ve zaman teknoloji zamanı. Türkiye’de bazen çeşitli kurumlara, üniversitelere uzay çalışmaları konularında davet ediliyorum ama aldığım eğitimlerle ilgili resmî belgelerimin tamamı Suriye’de kaldığı için sabit bir şekilde çalışmam mümkün değilmiş. İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki görüşmelerimiz sırf bu yüzden sonuçsuz kaldı."
Kimlik kartları ve ikametleri yok
Muhammed Faris ve ailesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmemiş, hatta kimlik kartları bile yok. Dolayısıyla resmi bir statüleri de. Burada mülteci, sığınmacı ya da kaçak olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamak istiyorlar.