İki yeni Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Kamu kurumlarından 2 bin 766 personel ihraç edildi. Tek tip kıyafet uygulamasının yer aldığı KHK'larda, taşeron işçilere kadro yolunu açan düzenleme de var.
‘Olağanüstü Hal’ uygulaması kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumlarından toplam 2 bin 766 kişi ihraç edildi.
Jandarma Genel Komutanlığından 360, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4 personel ihraç edildi.
Bazı kurumlar ve ihraç edilen personel sayıları şöyle: Yargıtay Başkanlığı’ndan 22 kişi, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 341 kişi, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 245 kişi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 12 kişi, TÜBİTAK’tan 45 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan 53 kişi, Dışişleri Bakanlığı’ndan 10 kişi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan 19 kişi, İçişleri Bakanlığı’ndan 20 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 61 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 392 kişi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 327 kişi…
Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı ise yeni KHK ile açıldı.
KHK’lar ile ayrıca, daha önce ihraç edilen 115 kişiye görevleri iade edildi.
Taşeron düzenlemesi
696 sayılı KHK’ye göre taşeron işçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek.
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.
Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.
17 kurum kapatıldı
695 sayılı KHK ile 7’si dernek, 7’si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.
Tek tip kıyafet dayatması
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayınlanan 696 sayılı ile ‘tek tip kıyafet’ uygulaması getirildi.
Buna göre “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar, duruşmalara badem kurusu ve gri renginde tulum giydirelerek getirilecek. Darbe girişimi sanıkları bundan sonraki duruşmalara badem kurusu kıyafetlerle getirilecek.
Konuyla ilgili basından gelen bir soruya Tayyip Erdoğan şöyle açıklama getirdi:
“En önemli diyeceğim şey bu tek tip elbise meselesi. Bu konuda Adalet Bakanlığı’na inisiyatifi verilen örneğin bayanlarla ilgili çözüm yolu da var. Sadece duruşmalara gelirken bu insanlar bu tek tip elbiselerini belirlendiği şekilde giyilecek. Bunların içerisinde tulum giyecek olanlar var. Çift şey olarak giyilecek olanlar var. Bayanların giyim şekli çok daha farklı olacak. Bu aslında mağdurların mazlumların bir talebidir. ‘Bunlar bizim evlatlarımızı öldürdü, duruşmalara nasıl böyle havalı geliyorlar…’ Bu aslında bu mazlumların talebedir. Bu sese kulak vermenin bir adımıdır. Bu Türkiye’nin kendine mahsus bir olay değil. İşte Amerika’da bu uygulanıyor. Guntanamo’da tek tip elbiselerle orada bir yaşam şekli oluşturulmuştur. Son malum duruşmada bırakın tek tip elbiseyi ayaklarına zincir vurmuş duruşma salonuna getirilmiştir. Bizde böyle bir şey olmayacak. Kelepçeyle getirilecekler.”
"Terör olaylarını bastıran sivillere yargı muafiyeti"
KHK'deki en önemli maddelerden "terör eylemleri"ni bastıran sivillere getirilen yargı muafiyeti getirilmesi. Maddede şöyle deniliyor: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2017 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fırka hükümleri uygulanır”