Cenk Yiğiter’in eğitim-öğrenim hakkının engellenmesine yargı desteği

16.12.2017 - 16:22
Haberi paylaş

KHK ile ihraç edildikten sonra üniversite sınavında atıldığı Ankara Üniversitesi’ni kazanarak öğrenci olmaya hak kazanan ancak üniversitenin keyfi bir yönetmeliği ile öğrencilik hakkı elinden alınan Dr. Cenk Yiğiter’in yürütmeyi durdurma talebi yargı tarafından reddedildi. 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde akademisyen iken 672 no’lu KHK ile ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter, üniversite sınavına girerek Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazanmıştı. Öğrenci olarak aynı kampüse geri dönme hakkı kazandığını sosyal medya hesaplarından duyurmasından sonra Ankara Üniversitesi bir yönetmelik değişikliği yaparak Yiğiter’in öğrenci kaydını yapmasını engelledi. Buna ilişkin yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan Yiğiter’in talebi reddedildi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Ankara Üniversitesi, Ankara 18. İdare Mahkemesi’ne gönderdiği savunmada Yiğiter’in öğrenciliğinin “kamu hizmetinin güvenliğini ihlal edeceğini” iddia etti. Ankara Üniversitesi savunmasında Yiğiter’in tweetlerini gerekçe göstererek,“Bunların yanında davacı, Ankara Üniversitesi’ni ve rektörünü hedef alan birçok paylaşımda bulunarak, kamu görevinden çıkarıldıktan sonraki yol haritasının ne olduğunu açıkça ifade etmiştir. Tweet’leri ile davacının Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’na neden gelmek istediği anlaşılmaktadır” dedi.

Marksist.org’un görüştüğü Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in 28 Şubat döneminde de rektör yardımcısı olduğunu ve o dönemde de başörtülü öğrencilerin eğitim-öğrenim hakkını ortadan kaldırmak için hukuka türlü şekillerde takla attırdıklarını hatırlattı.

Yiğiter, “Şimdi Erkan İbiş yine bildiği şeyi yapıyor. KHK ile ihraç sadece OHAL’e özgü bir tedbir olup, bizler yurttaşlıktan ve insan olmaktan değil, sadece kamu görevinde çalışmaktan men edildik. Oysa eğitim – öğrenim hakkı kamu görevinde olmakla ilgili değildir. Ancak Erkan İbiş ve emrindeki Ankara Üniversitesi Hukuk Müşavirliği hukuka takla attırmakta, en temel anayasa kuralını ihlal etmekte, Ankara 18. İdare Mahkemesi de buna cevaz vermektedir” şeklinde konuştu.

Kararın anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Yiğiter, “şu anda hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olan bir suçlu (söz gelimi bir katil veyahut bir terör örgütünün yönetici olmaktan hüküm giymiş biri) dahi Ankara Üniversitesi’nde öğrenci olabilecekken ben olamıyorum” dedi. 

Bültene kayıt ol