İzmir Kültürpark Platformu'ndan kent belleği ve kamusal alanlar üzerine söyleşi

03.10.2017 - 07:44
Haberi paylaş

İzmir'e dair kentsel haklar etrafındaki konulara odaklanan 'İzmir Kültürpark Platformu'nun fuar alanı içindeki buluşmaları devam ediyor.

Pazar günkü buluşmada, sosyal psikoloji ve çevre psikolojisi çalışmalarıyla da bilinen, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünde çalışırken üniversiteden KHK ile ihraç edilen Prof.Dr. Melek Göregenli, Kültürpark'ın İzmir için tarihi ve kültürel anlamını, mekanın kent belleği için önemini anlattı.

Göregenli'nin konuşmasında öne çıkanlar şu şekildeydi: Mekan ve kent kimliği arasında bir ilişki vardır, bu da insan davranışının oluşumunda etkilidir. Nasıl bir hayat istiyorsak, öyle mekanlar tasarlarız. Şehirlerin kamusal mekanları bu konuda merkezi bir yerde durur. Kamusal mekan etrafındaki tartışmaları açıklığa kavuşturmalı. Kamusal alanların işlevi sınırlanmış, sabit bir şekilde olamaz, o alana anlamını o alandaki insanlar vererek şekillendirirler. Bundan ötürü kamusal alanların esnek bir şekilde dizayn edilmesi gerekir. Çünkü insanlar bile sabit, değişmeyen bir yapıda olmadığına göre amaç ve hedefler de zaman içinde değişebilir. Bu yüzden yapılan planlardaki amaç ve hedef bölümlerinin sabitliğinin yanlış olduğu da ortaya çıkıyor. Kentlerde girilebilir mekanların varlığı da önemlidir. İzmir'de Körfez etrafının boydan boya böyle olması bir özgürlük alanı sunuyor. Yapılandırılmamış, girmenin serbest olduğu, parayla girilmeyen mekanlar kamusal alanları somutlamış oluyor. Kent belleği konusu nostalji olmaktan ziyade geleceğe yönelik bir konudur. Alt üst edilmiş bir hafızayla bugün de alt üst edilmiş oluyor. Fuar alanı İzmir kent hafızası için oldukça önemli bir sembol, bu alan etrafında masa başında yapılan tartışmalar doğru değil. Çok fonksiyonlu, danışarak hep birlikte çeşitli iyileştirmeler yapılabilir.

Bültene kayıt ol