Maliye Bakanı Naci Ağbal, fabrika satışlarına başlayacaklarını ve bu yolla bütçeye gelir kaydetmeyi planladıklarını açıkladı.
Dün Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yüzde 40 zam yapılacağının açıklanmasından sonra, bugün İstanbul’da Finans Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal "Bazı fabrika satışlarına başlıyoruz. Özelleştirme İdaresi daha fazla varlık satışına gidecek. Bununla bütçemize gelir kaydedeceğiz" dedi. Ağbal, dün açıklanan Orta Vadeli Program’ın sadece gelir vergilerinde değil özelleştirme gelirlerinde de artış sağlayacağını belirtti. 2018-2020 döneminde büyümenin yüzde 5,5 seviyelerinde sürmesini hedeflediklerini, bu sebeple yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı destekleyecek bütün harcama programlarını ve teşvik düzenlemelerini bütçede öngördüklerini açıkladı. Gelecek yıl için bütçe açığı hedefini yüzde 1,9 olarak kaydeden Ağbal bu hedefe ulaşmak için atıl durumdaki kaynakların ekonomiye kazandırılması ve harcamalarda disipline gidilmesi gerektiğini belirtti.
Özelleştirme işsizlik ve güvencesizlik demektir
Hedefleri bakımından son 15 yıla bakıldığında gerçekçi bir bütçe oluşturulduğunun altını çizen Ağbal “İstiyoruz ki önümüzdeki 3 yıllık sürede Türkiye ekonomisi 3 milyon 200 bin insana iş üretecek” dedi. Bugüne kadar özelleştirmeler işçi sınıfı açısından ancak işsizlik veya daha güvencesiz işler anlamına geldi. Patronların sözcüsü olduğunu gizlemeyen hükümet, zenginleri vergilendirmek yerine grevleri yasaklıyor ve milyonlarca insanı iş vaadiyle güvencesizleşmeye sevkediyor.