Kadınlardan Nevin Yıldırım’la dayanışma çağrısı

23.08.2017 - 15:05
Haberi paylaş

Son yıllarda tacize ve tecavüze karşı meşru müdafaanın sembol isimlerinden biri olan Nevin Yıldırım’ın Yargıtay’daki temyiz duruşması 14 Eylül’de görülecek. 

Yargılama süreci kadınlara yönelik adaletsizliğin ve eşitsizliğin belgeseline dönüşen Nevin Yıldırım’ın temyiz duruşması önemli bir dönemeç. Bu yüzden davanın avukatı olan kadınlar 14 Eylül’deki duruşmasında Nevin Yıldırım’la dayanışma çağrısı yapıyor. 

Ne olmuştu?
Nevin Yıldırım 2012’de Isparta’da silah zoruyla kendisine tecavüz eden Nurettin Gider’in başını köy meydanına atarak “işte namusumla oynayanın kellesi, benim arkamdan konuşmayın” demişti. 

En baştan beri mahkeme heyetinin tavrı Nevin Yıldırım’ın sistematik taciz ve tecavüze maruz kaldığını görmemek ve Nevin’in “arkamdan konuşmayın” dediği köy ahalisinden farksız cinsiyetçi yargılarla davranmak oldu. 

Üstelik Erdoğan’ın “her kürtaj Uludere’dir” demesiyle kürtaj hakkının yasaklanmaya çalışıldığı günlerde Nevin Yıldırım, devlet tarafından, adeta tüm kadınlara ‘ibret olsun’ diye tecavüz sonucu olan gebeliği doğumla tamamlamaya zorlandı. Çocuğu vermek istediğinde mahkeme heyeti tarafından ‘için sızlamayacak mı’ diye yargılandı.
 
Türkiye’de cinayet davalarına kravatla gelen kadın katillerine ‘iyi hal’ indirimi vermek gelenek haline gelmişken, tecavüze karşı kendisini savunan Nevin Yıldırım’a müebbet hapis cezası verildi. Ne iyi hal ne de haksız tahrik indirimi verildi. Tecavüze karşı direndiği için suçlu ilan edilip cezalandırıldı.

Nevin Yıldırım’ın dava sürecinde kadın örgütleri ve feminist avukatlar bilerek süreçten uzak tutulmaya çalışıldı. Farklı şehirlerden dayanışma için Yalvaç’a giden kadınlar tartaklandı, adliyeye alınmadı.
 
Müebbet kararına itirazın sonucu olarak 14 Eylül’de görülecek ve cezanın kesinleşip kesinleşmeyeceğini belirleyecek temyiz duruşmasında, feminist avukatlar ilk kez Nevin’in avukatı olarak salonda yer alacak. 

Çilem Doğan’ı ve Yasemin Çakal’ı adaletsizlik döngüsünden çekip almayı başaran kadınlar Nevin Yıldırım için de 14 Eylül’deki duruşmada olacak. 

Bültene kayıt ol