Antisemit saldırılar hakkında suç duyurusu

26.07.2017 - 14:12
Haberi paylaş

Alperen Ocakları’nın Filistin ile İsrail arasında yaşanan Kudüs gerginliğini bahane ederek Türkiyeli Yahudilerin ibadet yerleri olan Neve Şalom ve Ahrida Sinagogları önünde gerçekleştirdiği ırkçı eylemlere karşı Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

İHD’nin çağrısı ile biraraya gelen ırkçılık karşıtları arasında DurDe, DSİP ve Avlaremoz aktivistleri de yer aldılar. Bir grup Türkiyeli Yahudinin oluşumu olan Avlaremoz, suç duyurusu öncesinde bir basın açıklaması düzenledi.

Eylemde Avlaremoz adına okunan basın bildirisi şöyleydi:

Geçtiğimiz hafta Kudüs'te yaşanan Mescid-i Aksa gerginliğinin ardından, İstanbul Alperen Ocakları, 20 Temmuz 2017 akşam saatlerinde, Neve Şalom Sinagogu önünde, 22 Temmuz 2017 günü ise Ahrida Sinagogu önünde antisemit gösteri ve saldırılar gerçekleştirdi. Olayı ve İsrail’i protesto etmek üzere Sinagog önünde toplanan gruplar tekme ve taşlarla Sinagog kapılarına saldırırken, ellerinde pankartlar ile İsrail aleyhine çeşitli sloganlar atarak Türkiye’deki Yahudileri ibadethanelerine sokmamakla tehdit ettiler. Neve Şalom Sinagogu önünde gerçekleştirilen bu antisemit saldırının ardından 21 Temmuz günü, Anadolu Ajansı ve TRT, “Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması yurt genelinde protesto edilecek” haberini söz konusu saldırının görsellerini kullanarak, bir ibadethaneye yapılan bu açık şiddet ve taciz olayını bir protesto gösterisi haberi olarak servis etti.

Yaşanan saldırılar çeşitli devlet mercileri tarafından kınansa da bu saldırılar ile ilgili soruşturma açılmadı. Kolluk kuvvetleri tarafından 24 saat esasına göre korunan bir ibadethanenin önünde gerçekleşen saldırılar engellenmediği gibi, saldırıyı gerçekleştirenler herhangi bir yaptırımla da karşılaşmadı. Saldırıları gerçekleştirenler kadar bu saldırının kullandığı dili pekiştiren ve daha kötüsü teşvik eden, Diyanet İşleri Başkanlığı, Trt ve Anadolu Ajansı gibi kurumlar da işlenen bu nefret suçu ile ilgili bir yaptırımla karşı karşıya kalmadı.  

Geçtiğimiz hafta yaşananlar gösteri hakkı, protesto olarak değerlendirilemez. İsrail’i protesto etmek amacıyla Türkiye’de yaşayan Yahudilerin ibadethanelerine saldırılması, özgürlükleri ve yaşam haklarının kısıtlanmaya çalışılması Türkiye’de yaşayan Yahudileri İsrail’in bir uzantısı ve Türkiye’deki yansıması olarak görmektir. Bu yurttaşlık haklarının ve eşit vatandaşlığın ihlalidir. Türkiyeli Yahudilerin, İsrail devletinin eylem ve politikalarından sorumlu tutulması, bunlar ile ilgili beyanda bulunmalarının, özür dilemelerinin, protesto etmelerinin beklenmesi ve bunlar olmadığında ise taciz ve tehdit ile karşı karşıya kalmaları kabul edilemez. Yaşanan saldırılar tehdittir, nefret suçudur, nefret söylemidir, nefret eylemidir ve Antisemitizmdir.  

Biz Avlaremoz olarak Antisemitizmle olan mücadelemizde her daim Türkiyeli Yahudilerin yaşam haklarını ve özgürlüklerini korumak üzere yola çıktık. Yahudilerin ibadet mekanları önünde yapılan bu saldırıların cezasız kalmaması, İsrail ve Filistin arasında yaşanan her gerilim sonucunda bugüne dek sayısız kez gerçekleştirilen saldırıların artık son bulması, basında Yahudilere karşı yaygın bir şekilde kullanılan nefret dilinin artık bir yaptırımla karşı karşıya kalması için mücadele etmek üzere ve daha da önemlisi “Türkiyeli Yahudiler Yalnız Değildir!” demek için buradayız!  

www.avlaremoz.com

Neve Şalom Sinagogu’na faşist saldırı​

Bültene kayıt ol