Selahattin Demirtaş’ın avukatları basın açıklaması yaptı

10.05.2017 - 13:38
Haberi paylaş

HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları düzenledikleri basın toplantısında Demirtaş’ın yargılanma süreci ile ilgili açıklamalar yaptı.

Basın açıklamasından bazı satırbaşları şöyle idi:

"Sizlerin de bildiği üzere müvekkilimiz Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş, 04.11.2016 tarihinde gece 01:00 sularında Diyarbakır'da bulunan evinden gözaltına alınmış ve aynı gün Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır.

Sayın Demirtaş, 20 Mayıs 2016 tarihinden evvel düzenlenen fezlekeler nedeniyle yargılanmakta olduğu bu sıralar, halen milletvekili olup, milletvekili dokunulmazlığına sahip biridir. Anayasal düzenleme uyarınca halen milletvekili dokunulmazlığına sahip olduğu halde, 20 Mayıs 2016 tarihinden evvel işlediği iddia edilen suçlardan yargılanmakta ve tutuklu bulunmaktadır. Bugün itibariyle bir suç işlemesi halinde dokunulamaz iken, geçmişte işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle bugün dokunulan biridir.

Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Ek 1 No’lu Protokolü ile güvence altına alınan serbest seçim hakkı, sadece seçimlerde aday olma hakkını değil, aynı zamanda seçildikten sonra milletvekili olarak parlamentoda bulunma hakkını da ihtiva etmektedir. Seçmenler açısından ise sadece oy kullanmayı değil, yasamanın oluşumuna katkıda bulunma ve yasama organında temsil edilmeyi kapsamaktadır. Bu bağlamda, seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale, sadece onun seçilme hakkına değil, aynı zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik bir müdahale teşkil etmektedir. Seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyen ölçüsüz müdahaleler, halk iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldırmış, seçmen iradesinin parlamentoya yansımasını önlemiştir."

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Hakkında Düzenlenen Fezlekeler

"Demirtaş hakkında, tümü basın açıklaması, miting ve toplantı konuşmaları, kurum ve kuruluşların daveti üzerine yaptığı konuşmalar, Meclis çalışmaları sırasında sarf ettiği sözler ve partisinin TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmalardan dolayı toplam 96 adet fezleke hazırlanmıştır.

Bu fezlekelerden 48 adedi milletvekili seçildiği 2007 yılı ile 2014 yılının sonuna kadar olan yaklaşık 8 yıllık zaman dilimindeki siyasi faaliyetlerine; diğer 48 adedi ise 2015 ile dokunulmazlıkları rafa kaldıran Anayasa değişikliğinin yapıldığı 20 Mayıs 2016 tarihine kadar olan yaklaşık 1,5 yıl içerisindeki siyasi faaliyetlerine ilişkindir.

46 adet fezleke, Cumhurbaşkanı’nın 28 Temmuz 2015 tarihinde vermiş olduğu "dokunulmazlıkları kaldırılsın" talimatı sonrası 10 ay gibi bir sürede düzenlenmiş,

15 adet fezleke, dokunulmazlıkları kaldıran Anayasa değişikliğinin TBMM'de görüşülmesi sırasında düzenlenmiş,

1 adet fezleke ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dokunulmazlıkları rafa kaldıran Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü 20 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenmiş, aynı gün memur eliyle Adalet Bakanlığı’na apar topar yetiştirilerek Anayasa değişikliği kapsamına aldırılmıştır.

Fezlekelerin düzenlenme tarih ve yoğunluğu, maalesef yargının içinde bulunduğu durumun ibret verici yanını ortaya koymaktadır.

Toplam 96 adet fezlekenin, birbirinden bağımsız suç tarihleri ve suç isnatları taşıyan 31 adedi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca birleştirilerek tek bir "Torba Soruşturma Dosyası" oluşturulmuştur.

Tespit edebildiğimiz kadarıyla, müvekkil hakkında düzenlenen toplam 96 adet fezlekeden, 28 adet fezlekeyi düzenleyen ve aralarında Başsavcı ile Başsavcı vekillerinin de olduğu 10 savcı, FETÖ üyeliği nedeniyle ihraç edilerek tutuklanmıştır."

Selahattin Demirtaş Hakkında Açılan 29 Adet Dava İle ilgili Bilgiler

Sayın Demirtaş hakkında, tutuklu bulunduğu dosya haricinde, Diyarbakır, Mardin, Erciş, Siirt, Doğubeyazıt, Ankara, Mersin, İstanbul, Bakırköy, Silopi, Kayseri, Şırnak, Viranşehir Asliye Ceza Mahkemelerinde; Midyat, Adana, Elazığ ve Bakırköy Ağır Ceza Mahkemelerinde toplam 29 adet dava açılmıştır.

Ana Dosya İle İlgili Bilgiler

"Değişik Cumhuriyet Başsavcılıklarınca hazırlan 31 adet fezleke nedeniyle açılan tüm soruşturma dosyaları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca birleştirilmiş, tek soruşturma dosyası haline getirilerek müvekkil hakkında dava açılmıştır.

Sayın Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu tek dosya bu olup, önce Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış, ancak daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankara iline nakledilmiştir. Dosya halen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/47 esasında kayıtlı olup, müvekkilin tutuklanması üzerinden 7 ayı aşkın bir süre, iddianamenin kabulü üzerinden ise yaklaşık 120 gün geçmesine rağmen henüz duruşma günü verilmemiştir.

Pasaportu ile ülke dışına giriş çıkış yapmasına,

Türkiye'de Demokratik Cumhuriyet’in inşası için bir proje olarak sunulan ve hayata geçen, bileşenlerinde yazar, aydın, siyasetçi, STK temsilcileri, meslek kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerinin yer aldığı, onlarca yıldır süregelen çatışmaların ve Türkiye'nin demokratikleşmemesinden kaynaklı sorunların çözümüne yönelik çalışan ve halen de varlığını koruyan, Anayasa yapım sürecinde bizzat TBMM'ye davet edilerek görüşü sorulan Demokratik Toplum Kongresi’ne katılımı ve bu kapsamda yapmış olduğu konuşma ve görüşmelere dayandırılmıştır.

Ana dosyadaki 31 adet fezlekeden 8 adedini hazırlayan savcılar ihraç edilerek tutuklanmıştır."

AİHM ve AYM Başvuruları

"Sayın Demirtaş ile ilgili, biri dokunulmazlığını kaldıran Anayasa değişikliği sonrasında diğer milletvekilleri ile birlikte, diğeri ise tutuklandıktan sonra olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne iki ayrı başvuru yapılmış olup, başvurular halen incelenmektedir.

Diğer taraftan müvekkilin tutuklanması sonrası Anayasa Mahkemesi’ne de bireysel başvuru yapılmış, ancak ve maalesef Anayasa Mahkemesi’nce başvurumuz ile ilgili henüz bir karar verilmemiştir.

Bu başvuruda ise Anayasa Mahkemesi’nin “tutuklu milletvekilleri ile ilgili içtihadı”nın altı çizilmiştir."

 

Bültene kayıt ol