Kadıköy Marksizm Atölyesi başlıyor: İlk toplantı Bülent Somay'la 14 Mayıs'ta

04.05.2017 - 09:43
Haberi paylaş

Kadıköy Marksizm Atölyesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Moda sahilinde yapılacak.

Atölyeler 14 Mayıs Pazar günü saat 15.00’te Bülent Somay'ın konuşmacı olduğu "Artı-değer Teorisi: Robotlar ve Yapay Zekâ İşçi Sınıfının Yerini Alabilir mi?" konusu ile başlıyor.

Katılım ücretsiz ve herkese açıktır. Aşağıdaki iletişim adreslerine katılmak istediğinizi bildirmeniz yeterlidir.

Facebook etkinlik sayfası: https://www.facebook. com/events/258068771326637/

Marksizm Akademisi sayfası: https://www.facebook.com/marksizm.akademisi/

İletişim: 0533 447 9709

E-posta: [email protected]

Konu: Karl Marks’ın ekonomi politiğinin eleştirisinin en önemli özü artı değerin işçi sınıfı tarafından üretildiği teorisidir. Ancak teknolojinin gelişmesi sık sık bu teorinin gerçekliğini yitirdiği eleştirilerine maruz kaldı. Bülent Somay bu atölyede artı değer üretimi sürecinde makineler ve robotların rolünü anlatacak ve ardından da araştırmaların devam ettiği yapay zekâların üretim sürecine katılmalarının Marksist teoride ve sınıf mücadelesinde neleri değiştirebileceğini anlatacak. 

Yer: Moda çay bahçesinin merdivenlerin aşağıya indiğinizde çimlerde barış bayrağının bulunacağı gruba katılabilirsiniz. Yanınızda yiyecek, içecek, müzik aleti getirebilirsiniz.

Bülent Somay kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü öğretim görevlisi ve Devrimci Sosyalist İşçi Partisi üyesidir. Somay, Metis Yayınlarından çıkan 36 kitaplık Bilimkurgu Serisi'nin editörlüğünü yaptı. Çok Bilmiş Özne, Şarkı Okuma Kılavuzu, Birşeyler Eksik, Tarihin Bilinçdışı gibi kitapları bulunmaktadır. Marksizm Günleri'nde yaptığı çeşitli konuşmalara youtube'dan ulaşılabilir.

Atölye öncesinde konuyla ilgili okuma yapmak isteyenler bize yazarak veya yukarıdaki numarayı arayarak Martin Upchurch'ün "Dijital Boşluğa Doğu?" makalesini satın alabilirler (ücreti 4 TL'dir). Tabi atölye sırasında da edinebilirsiniz. Makalenin konusu:

"Bu makale, yeni ve eski argümanları inceleyerek Marksist bir sunum yapmayı amaçlıyor. Bilgisayarlaşma ve dijitalleşmeye odaklanmadan önce teknoloji, inovasyon ve sermaye birikimi arasındaki ilişki gözden geçirilecek. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin nasıl işlev gördüğü aydınlatmada Marksist teoriden, özellikle de toplumsal olarak gerekli emek zaman ve soyut emek kavramlarından yararlanılacaktır. Bilgisayarlar ve buna bağlı teknolojiler salt nötr değişim elemanları değildir, daha ziyade sermaye tarafından emek sömürüsü ve sermaye birikimi süreçlerine koşulmuş araçlardır."

Sonraki atölyeler:

Ferda Keskin: Marks'ın Özgürlük Anlayışı

Tarih: 21 Mayıs Pazar

Saat: 15.00

Marks komünist bir toplumdan söz ederken insan özgürlüğünün ancak özgür bir toplumda gerçekleşebileceğinden yola çıkar. Ancak Marks'ın özgürlük anlayışı liberalizmin bireysel özgürlük anlayışından farklıdır. İşçi sınıfının kolektif eylemine verdiği önem sadece iktidarın ele geçirilmesi değil yeni bir toplumun oluşması yolunda işçi sınıfının özgürleşme pratiğidir. İnsanlık tarihinde bu şekilde, yani işçi sınıfının kendi mücadelesi ile zafere ulaştığı Paris Komünü ve 1917 Ekim devrimi gibi çok sınırlı sayıda örnek vardır ancak 1848 devrimlerinden, 1968 hareketine, İran'dan, Şili'ye, 2011'de başlayan Orta Doğu devrimlerine ve meydan işgallerine birçok özgürlük mücadelesi kazanımlar, geri çekilişler ve yenilgilerle var olmaya devam etti. Ferda Keskin bizlere Marks'ın özgürlük anlayışının teorik kökenlerini ve özgür toplumdan ne anladığını anlatacak. Sonrasında özgürlük mücadelesinin günümüzde ne anlama geldiğini ve nasıl bir pratik ortaya koymak gerektiğini birlikte tartışacağız.

 Tolga Tüzün: Marksizmde Devlet: Devletsiz Bir Dünya Mümkün mü?

Tarih: 4 Haziran Pazar

Saat: 15.00

Marksist teorinin en önemli iddialarından biri devletlerin tarihin belli bir aşamasında, artık ürünün, özel mülkiyetin ve dolayısıyla sınıflı toplumların ortaya çıkması ile birlikte oluştuğudur. İnsanlığın üzerinde bir yük olarak duran devletlerden kurtulmadan gerçek bir özgürlükten söz etmek mümkün değilken tarih boyunca devletlerin daha da güçlendiğine ve çok daha karmaşık yapılar haline dönüştüğünü görüyoruz. Ancak ayaklanmalar ve devrimler de yaşanmaya devam ediyor. Bu atölyede Marksist devlet kuramının yanı sıra devletlerden kurtulmanın mümkün olup olmadığını ve nasıl bir devrimci mücadele konularını konuşacağız. 

Sinan Özbek: Marksizmin Dünyayı Açıklama Yöntemi: Diyalektik Düşünce ve Tarihsel Materyalizm

Tarih: 18 Haziran Pazar

Saat: 15.00

Marks ve Engels’in yazdıklarının üzerinden 150 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen, bunlar hâlâ dünyada en fazla tartışılan teoriler olmaya devam ediyor. Tarihte adına devletler kurulmuş olan başka hiçbir teorisyen veya lider yok. Ancak onların dünyayı, sosyal gerçekliği anlamak için kullandığı yöntemler o kadar iyi bilinmiyor. Kapitalizm 2008 yılından beri tarihin en büyük krizlerinden birini yaşarken, emperyalist devletler arası mücadele tehlikeli bir militarist rekabete evrilmişken ve son birkaç yılda tüm dünyada milyonlarca insan genel grevler, isyanlar, devrimler ve meydan işgalleri gerçekleştirmişken tüm bunlara günümüz Marksistlerinin bir açıklama getirme zorunluluğu bulunuyor. Bu atölyede Marks ve Engels’in dünyayı açıklamak için kullandıkları yöntemler olan diyalektik ve tarihsel materyalizmi ele alıp, günümüz dünyasını anlamak ve elbette onu değiştirmek için Marksist teorinin neden önemli olduğunu konuşacağız.

Bültene kayıt ol