Diyarbakır'da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri, cezaevindeki açlık grevlerine dikkat çekmek için TTB Diyarbakır şubesinde bir araya geldi. Ortak açıklamada açlık grevinin kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekildi ve görüşmelere bir an önce başlanması istendi.
Gazete Duvar’ın haberine göre, Amed Emek Demokrasi Platformu, İnsan Hakları Diyarbakır Şubesi, Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Türkiye Tabipler Birliği Diyarbakır Şubesi, cezaevlerinde devam eden açlık greviyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı. OHAL uygulamalarıyla birlikte cezaevlerinde çeşitli sorunların ve hak ihlallerinin gündeme geldiği belirtilen açıklamada görüşmelerin başlatılması için çağrıda bulunuldu.
Açlık grevleri 59. gününde
Cezaevlerindeki koşulların anlatıldığı açıklama şu ifadeler yer aldı:
“Özellikle 15 Temmuz sonrasında 45 bin civarında kişinin darbe teşebbüsünde bulunmak iddiası ile tutuklanması, Kürt muhalefeti başta olmak üzere toplumsal muhalefete yönelik yargı baskısı nedeni ile binlerce insanın tutuklanmış olması ve diğer suçlarla ilgili tutuklamaların aralıksız sürdürülmesi, kapasitesi yetersiz olan cezaevlerindeki aşırı doluluğu arttırmış ve cezaevlerini yaşanılmaz bir yere dönüştürmüştür. Halen Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları, her türden keyfi muameleler, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde çözülmemesi, ağır hasta mahpusların tedavi edilmemesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi sıralayabileceğimiz çok sayıda sorun bulunmaktadır. Bu sorunların bir yansıması olarak İnsan hakları ve meslek örgütlerine cezaevlerinden mahpus hakları, insan hakları ve sağlık ihlalleri ile ilgili başvurularda rekor düzeyde artış olmuştur. Söz konusu başvurularda, cezaevi yönetimine iletilen sorunların çözülmediği, çözülmesi yönünde gerekli çabaların gösterilmediği ifade edilmektedir. Bunun bir sonucu olarak bugün itibariyle 25 cezaevinde 240’a yakın mahpusun 15 Şubat 2017 tarihinden beri başlattıkları süresiz dönüşümsüz açlık grevi 59. gününü geride bırakmaktadır. 15 Mart itibari ile de birçok cezaevinde dönüşümlü 5’er günlük açlık grevleri de devam etmektedir.”
Sağduyu çağrısı
Kalıcı sağlık sorunları ve ölümlerin önüne geçmek için tarafları sağduyulu olmaya çağıran sivil toplum örgütlerinin ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi “Toplumsal acılarımıza yenilerin eklenmemesi ve toplumsal kırılmanın oluşmaması için yetkililere ve Adalet Bakanlığına; mahpusların talepleri için gerek kendileri, avukatları ve aileleri ile gerekli görüşmeleri yaparak bir diyalog zemini oluşturulmaya, açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapabilmeleri için olanak sağlamaya, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin vermeye, mevzuata aykırı olarak sürdürülen Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin biran önce sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”