Barış imzacılarına saldırılar Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Bilgi Üniversitesi'ne de sıçradı. 18 yıldır Bilgi Üniversitesi’nde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi / Matematik Bölümü öğretim üyesi olan Chris Stephenson’ın çalışma izni Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından iptal edildi.
“Barış İçin Akademisyenler”in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan Stephenson, imzasını geri çekmemişti. Stephenson iptal kararını Twitter hesabı üzerinden "18 senelik işimden atıldım. YÖK çalışma iznimi, hiçbir gerekçe göstermeden, iptal etti. #ChrissizBilgiyeHayır" mesajıyla duyurdu.
“Chris’siz Bilgi’ye Hayır”
Stephenson’ın çalışma izninin kaldırılmasının ardından “Bilgi Dayanışma” “Chris’siz Bilgi’ye Hayır!” dedi:
“18 yıldır Bilgi Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak çalışan meslektaşımız Chris Stephenson’ın çalışma izni, YÖK tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden dönem ortasında iptal edilmiştir.
Böylelikle Barış İçin Akademisyenlere yönelik hukuk dışı cezalandırmalara ve hak ihlallerine bir yenisi eklenmiş durumda.
10 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de Santral Kampüsü E1 binası önünde, meslektaşları bu haksız ve keyfi uygulamaya karşı ortak bir açıklama yapacaklardır.
Açıklamanın ardından Chris hocamız 12.30-13.30 arasında “Matematik, Bilgisayar ve Toplum” konulu açık dersini gerçekleştirecektir.
Tüm akademisyen dostlarımızı ve destek olmak isteyen herkesi orada bulunmaya çağırıyoruz.”
Gözaltı, sınırdışı, yargı süreci
Stephenson, 15 Mart 2016’da Barış İçin Akademisyenler/İstanbul grubu açıklaması nedeniyle gözaltına alınan akademisyenler Yard. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ve Yard. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ile dayanışma için gittiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde çantasındaki HDP’ye ait Newroz bildirisi nedeniyle gözaltına alınmıştı.
Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Stephenson’ın Adliye’den ayrılmasına izin verilmedi ve polisler tarafından Kumkapı Geri Gönderme Merkezi'ne götürüldü.
Savcılığın sınır dışı edilmesini talep ettiği Stephenson, 17 Mart 2016’da sınır dışı kararını beklemeden kendi isteği ile İngiltere’ye gitti.
Stephenson, İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün hakkında Türkiye'ye giriş yasağı olmadığını açıklamasının ardından Türkiye’ye geri dönme kararı aldı.
“Terör örgütü propagandası” iddiasıyla dava açılan Stephenson, 23 Haziran 2016’da hakim karşısına çıktı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Stephenson’ın beraatine karar verdi.