Hükümet İsrail'le anlaşınca: Savcı, Mavi Marmara davasının düşmesini istedi

02.12.2016 - 14:05
Haberi paylaş

Savcı, 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara gemisine saldırıyla ilgili, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın düşmesini, "İsrail ve Türkiye arasındaki anlaşmayı" gerekçe göstererek istedi.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, tarafları avukatları temsil etti.

Duruşma, mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başladı. Daha önce sanık avukatlarınca yapılan reddi hâkim talebinin üst mahkemece reddedildiğine dâir kararın mahkemeye geldiği, yine "Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usûl Anlaşması"nın Türkçe metninin de celse arası mahkemeye ulaştığı belirtildi.

Bunun üzerine duruşma savcısı "Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usûl Anlaşması" gereği davanın düşürülmesini talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek"ten 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, "Mala zarar vermeye azmettirmek", "Yağma suçuna azmettirmek", "Eziyet suçuna azmettirmek", "Haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "Yaralama suçuna azmettirmek" ve "Silahla yaralama suçuna azmettirmek"ten de toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İsrail, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın düzenlemiş, saldırıda 10 kişi ölmüştü.

Saldırıdan iki yıl sonra Türkiye'de İsrailli yetkililer hakkında ceza davası açılmıştı. Davaya bakan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi 26 Mayıs 2014’te, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi için kırmızı bülten çıkarılmasına karar vermişti. Ancak Dışişleri Bakanlığı söz konusu kırmızı bülten kararını üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Interpol'e göndermemişti.

Mavi Marmara baskını, Türkiye ile İsrail arasında krize neden olmuş, daha sonra varılan anlaşmayla ilişkiler normalleşme sürecine girmişti.

İsrail, Eylül ayında, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin aileleri için vermeyi kabul ettiği 20 milyon dolarlık tazminatı Adalet Bakanlığı'nın hesabına yatırmıştı.

Normalleşme süreci kapsamında, karşılıklı olarak büyükelçiler de atandı.

Bültene kayıt ol