Necmiye Alpay: “Yargıç barış çabamı suç saydı”

05.09.2016 - 11:51
Haberi paylaş

Mahkeme kararıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi dilbilimci ve yazar Necmiye Alpay, hapishane koşullarını anlattı.

Alpay, geçtiğimiz günlerde kendisiyle aynı gerekçelerle tutuklanan yazar Aslı Erdoğan ile aynı koğuşta olduğunu belirterek, “Cezaevi, tecrit koşulları Aslı’nın mücadelesi sayesinde daha iyiydi. Cezaevinde hak kullanımlarında gerileme var” dedi

Necmiye Alpay, Cumhuriyet’ten Canan Coşkun'un sorularını yanıtladı.

Alpay’ı tutuklayan İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, kararında, ileride yapılacak yargılama sonunda verilebilecek muhtemel ceza miktarını göz önünde bulundurduğunu savunarak Alpay’ın serbest kalması hâlinde kaçacağını ileri sürmüştü.

Delil toplama işleminin sürdüğünü kaydeden hâkimlik, Alpay’ın delilleri karartabileceğini, soruşturmaya konu eylemleri yeniden gerçekleştirebileceğini savunmuştu.

Alpay, geçtiğimiz günlerde kendisiyle aynı gerekçelerle tutuklanan yazar Aslı Erdoğan ile aynı koğuşta olduğunu belirterek, “Cezaevi, tecrit koşulları Aslı’nın mücadelesi sayesinde daha iyiydi. Cezaevinde hak kullanımlarında gerileme var. Görüşler daha kısıtlı” diyor ve ekliyor, “Aslı, görüşmemize sevindi ama tutuklanmaya sevinmedi.”

Gazetecilerin adliyede uğrak yerlerinden olan Basın Suçları Soruşturma Bürosu önünde henüz tutuklanmadan konuşma fırsatı bulduğum Alpay, tutuklamalara gerekçe gösterilen gazetenin Yayın Danışma Kurulu ile ilgili “sembolik ve bir kez bile toplanmayan bir kurul” demişti. Alpay bu gerekçeyle tutuklanmış olmasını ise “Haksızlığa uğramışlık duygusu” olarak değerlendiriyor. Alpay’ı tutuklayan İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği kararında Alpay’ın serbest kalması halinde sözkonusu eylemleri tekrarlayabileceğini öne sürmüştü.

“Bir dilbilimci olarak tekrarlamanızdan korktukları eylemler neler olabilir” diye sorduğumuz Alpay, “Yargıç barış çabalarımı suç sayıyor olabilir diyeceğim ama bu da akla aykırı” diye cevaplandırıyor sorumuzu. Kendini tutuklamaya sevk eden Basın Suçları Bürosu savcılarından Umut Tepe’ye ifadesinde “Terör ve şiddet olmasın diye hep çabaladım” diyen Alpay, Dünya Barış Günü’nde tutukluluğunun ilk gününü yaşıyordu. Alpay, Dünya Barış Günü’ne tutuklu olarak girmesini ise “Ülkemizin neredeyse olağanlaşan hali” olarak değerlendiriyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Necmiye Alpay doktorasını Paris Nanterre Üniversitesi’nde uluslararası iktisat alanında yaptı. Kısa süreli öğretim üyelikleri dışında, çevirmen, dil danışmanı ve yazar olarak çalışan Alpay, 2001-2011 yılları arasında Radikal gazetesinde yazdı.

Mart 2008 tarihinde Milliyet gazetesinin aylık Kitap ekinde başladığı şiir konulu yazılarını sürdürüyor. Dilbilimci Alpay 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası 35 yaşındayken girdiği Mamak Cezaevi’nde 3 yıl kalmıştı.

Bültene kayıt ol