Darbe girişiminin ardından Türkiye’den Yunanistan’a geçen sığınmacıların sayısının arttığı belirtildi.
Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Times’ın aktardığına göre, Atina’daki resmi veriler, darbe girişimi sonrası Türkiye’den Yunanistan’a giden göçmen sayısında yüzde 84’lük bir artışa işaret ediyor.
İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını "durdurmak" isteyen Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile ırkçı bir mülteci geri kabul anlaşması imzalamıştı.
Times’a göre bu artışın sebebi, Ankara’nın AB ile vardığı göçmen anlaşmasının başarısız olacağı kaygısı.
Günde ortalama 100 kişi geçiyor
Anlaşma öncesi Türkiye’den Yunanistan’a günde ortalama 2 bin 500 göçmenin geçtiğini aktaran gazete, anlaşma sonrası büyük düşüş yaşanmasına karşın darbe girişiminin ardından bu sayının günde yaklaşık 100’ü bulduğunu belirtti.
Save the Children yardım kuruluşu da son iki haftada Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin oranının geçen ayın aynı dilimine göre yüzde 144 arttığını duyurdu.
Anlaşmanın yürürlüğe girdiği mart ayından bu yana birçok yardım kuruluşunun çalışmalarını azalttığını, bazılarının da faaliyetini durdurduğunu aktaran gazete, “Ancak darbe girişiminden sonra göçmen sayısının artmasıyla, Türkiye AB’ye akını durdurmakta başarısız olursa, AB’nin de Ekim ayına kadar vizelerin kaldırılmasını reddedeceği ve tüm anlaşmanın tehlikeye gireceği endişesi doğdu” yorumunu yaptı.
En başa dönüş
Kuruluşun Yunanistan faaliyetlerinden sorumlu yetkilisi Katie Dimmer ise, “En başa dönmek üzereyiz. Varanların sayısının yeniden artmasıyla geçen yaz yaşananların tekrarını görmeye başladık. Ancak bu sefer, sığınma talep edenlerin çoğu kapasitesinden fazla dolan tesisler arasında kapana kısılmış durumda” diye konuştu.