Barış için bildiri imzalayan akademisyenlere polis sorgusunda "Türkiye Cumhuriyeti devleti sizce katliam mı yapmaktadır?" gibi sorular yönelten devletin Kürt illerinde sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte sürdürdüğü saldırılarda en az 338 sivil yaşamını yitirdi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 16 Ağustos 2015- 20 Nisan 2016 tarihleri arasında Kürt kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında 338 sivilin yaşamını yitirdiğini, bu kişilerden; 78’inin çocuk, 69’unun kadın ve 30’unun 60 yaşın üzerindeki siviller olduğunu açıkladı. Devlet yetkililerinin ‘Sokağa çıkma yasağıyla can güvenliği sağlanıyor’ açıklamalarının aksine rapora göre yaşamını yitirenlerden 200’ü evlerindeyken ateşli silah ya da top atışı sonucu yaşamını yitirdi.
Raporda, söz konusu tarihler arasında Diyarbakır’da 35, Şırnak’ta 10, Mardin’de 11, Hakkari’de 5, Muş’ta 1, Elazığ’da 1 ve Batman’da 2 kez olmak üzere en az 22 ilçede, resmi olarak tespit edilebilen en az 65 süresiz ve gün boyu ‘Sokağa çıkma yasağı’ kararı alındığı belirtildi. Bu ilçelerde 2014 nüfus sayımındaki rakamlara göre en az 1 milyon 642 bin kişinin yaşadığı, bu kişilerin en temel yaşam ve sağlık haklarının ihlal edildiğine yer verilen raporda, Sağlık Bakanının 27 Şubat’taki açıklamasına göre en az 355 bin kişinin yaşadıkları il ve ilçeleri zorunlu olarak terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.
Raporda önemli bir ayrıntı ise, ‘Sağlığa erişim hakkından yoksun bırakılma’ başlıklı bölümde yer alıyor. Hükümet yetkililerinin yasak ilan edilen ilçelerde sağlık hizmetinin aksamadığı yönündeki açıklamalarının aksine raporda, en az 76 sivilin sağlığa erişim hakkından yoksun bırakılmaları sonucu yaşamını yitirdiği kaydedildi.
En az 200 sivil evinde öldürüldü
TİHV raporundaki en önemlki ayrıntıalrdan biri de çok sayıda kişinin ev sınırları ve kapalı alanlar içerisinde katledildiğine ilişkin bilgi. Hükümet yetkilileri her fırsatta ‘sokağa çıkma yasaklarının vatandaşın can güvenliği için ilan edildiğini’ iddia ederken, Rapora göre en az 200 sivilin ev sınırları ya da kapalı alanlarda katledildi. Bunlardan 182’sinin açılan ateş ve tanklardan atılan top mermileri ile 18’inin ise sokağa çıkma yasağı ve çatışma ortamının yarattığı etki ile sağlık sorunları yaşamaları sonucu yaşamlarını yitirdikleri bilgisine yer verildi. Bu ölümlerden 147’si Cizre’de yaşandı.
Bu veriler, devlet yetkililerinin ‘Sokağa çıkma yasağıyla can güvenliği sağlanıyor’ açıklamasını da yalanladı.