ÖHD üyesi 7 avukatın da aralarında olduğu 27 kişi, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülen duruşmada serbest bırakıldı.
İstanbul’da 16 Mart’ta yapılan baskınlarda aralarında Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi 9 avukatın da olduğu 31 kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınanlar dün gece İstanbul Adliyesi’ndeki savcılık işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi.
ÖHD’li avukatlardan Mustafa Rüzgar, İrfan Arasan, İlkin Bulut ile Ahmet Kapçan savcılığın adli kontrol istemi reddedilerek sorgu hakimliğinden serbest bırakıldı.
ÖHD'li avukatlar İrfan Arasan, Ayşe Acinikli, Hüseyin Boğatekin, Şefik Çelik, Adem Çalışçı, Ayşe Başar, Tamer Doğan ve Ramazan Demir, dün gece nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Duruşmaya ÖHD üyeleri, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri, Diyarbakır Baro Başkan Vekili Ahmet Özmen, Van Baro Başkanı Murat Timur ve çok sayıda avukat katıldı.
Mahkemede ilk savunmayı veren Av. Ramazan Demir, sokağa çıkma yasağı sırasında yaralanan ve bodrum katlarında mahsur kalanlar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını ve bunun devleti rahatsız ettiğini ifade etti. Maç sohbetlerinin “şifreli konuşma” olarak gösterilmeye çalışıldığını, KCK davalarıyla ilgili faaliyetlerinin sorulduğunu belirten Demir, “Yine olsa yine yaparım” dedi.
13 Mart Ankara’da bombalı araçla saldırıda bulunan Seher Çağla Demir'i Balıkesir'de okuduğu dönemde bir davada savunduğu için hedef hâline getirildiğini belirten Av. Hüseyin Boğatekin, “Bu bir uslandırma aracıdır, buraya getirilmiş olmam. Asla ve asla uslanmayacağım” dedi.
Av. Tamer Doğan ise şunları söyledi: "Biz savcılara ve hâkimlere, çok onaylamasak da burjuva hukukunu hatırlatıyoruz. Saraydan hukuk beklemiyoruz biz devrimci avukatlar olarak her şeyin tutanaklara geçmesini önemseriz. Çünkü tarih bunları ortaya çıkaracak yeryüzündeki bütün lanetli olanları, öteki olanları savunmayı görev bilirim. Bize ayak takımı diyorlar. Evet, biz ayak takımıyız, biz çapulcuyuz hem de birkaç kişi değiliz. Biz mağdur edebiyatı yapmıyoruz. Aksine yaptığımız her şeyi sahipleniyoruz."
Av. Ayşe Acinikli ise, "Ben Kürtlerin, devrimcilerin avukatlığını yaptım. Burada olmamın tek nedeni budur" dedi.
Av. Adem Çalışçı da savunmasını yaptıktan sonra 13 saat süren duruşmaya ara verildi.
Aranın ardından savunma için avukatlar söz alarak davanın siyasi bir dava olduğunu belirttiler. Kısıtlama kararı nedeniyle davaya ilişkin kendilerinin bilmediğini yandaş basının nasıl bildiğini sordular. Duruşma Van Baro Başkanı Av. Murat Timur’un 15 baro başkanı adına yaptığı savunmayla devam etti.
Savunmaların ardından duruşmaya ara verildikten sonra avukatların ve onlarla birlikte yargılananların tamamı serbest bırakıldı.