Suriyeli mülteci F.M., 15 Mart 2015'ten bu yana Atatürk Havalimanı'nda insanlık dışı şartlarda keyfi olarak gözaltında tutuluyor. F.M., Suriye'ye geri gönderilme tehlikesi altında.
Uluslararası Af Örgütü'nün acil eylem çağrısında şu bilgi ve taleplere yer verildi:
"Suriyeli mülteci F.M. Ağustos 2012'de askerlik yapmamak için Suriye'den ayrıldı. 15 Mart 2015'ten bu yana Atatürk Havalimanı'ndaki "Sorunlu Yolcular Odası"nda gözaltında tutuluyor. Kasım 2015'te uçakla Lübnan'a gitti fakat ülkeye girişi reddedildi ve Türkiye'ye döndü. F.M.'nin havalimanında gözaltında tutulması hiçbir hukuki temele dayanmadığından keyfidir. Avukatı F.M.'nin gözaltından salıverilmesi için mahkemeye başvurdu fakat 4 Mart 2016 itibarıyla bu konuda herhangi bir karar verilmedi.
"Sorunlu Yolcular Odası" doğal ışık bulunmayan, 24 saat boyunca yapay ışıkla aydınlatılan, yataksız ve mahremiyet için uygun olmayan bir alan. Uzun süre - bu vakada neredeyse bir yıl - böyle bir alanda mahsur tutulmak iç hukuk ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanan zalimane, insanlık dışı veya küçültücü muamele olarak kabul edilebilir.
F.M.'nin başka ülkelerde, vize almasına yardımcı olmaya çalışan akrabaları bulunuyor. Elde edilen bilgilere göre, hiçbir yabancı ülke temsilcisi F.M. ile görüşme gerçekleştirmedi ya da bu amaçla herhangi bir adım atmadı. Türkiye yetkilileri tarafından erişimlerinin engellenip engellenmediği belli değil.
F.M. Suriye'ye geri gönderilme tehlikesi altında bulunuyor. Türkiye yetkilileri daha önce mültecileri Suriye'ye geri göndererek onları ciddi insan hakları ihlalleri tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Bu durum Türkiye'nin iç hukuk ve uluslararası hukuk uyarınca bağlayıcılığı olan geri göndermeme yükümlülüklerine aykırıdır. Türkiye yetkilileri ayrıca gözaltı yöntemini sığınmacılara ve mültecilere, Suriye ve Irak dahil, menşe ülkelerine "gönüllü" geri dönmeleri yönünde baskı yapmak için kullandı. F.M. akrabalarına "En azından, burada geçirdiğim her gün biraz daha ölmektense, orada bir kere ölürüm" diyerek Suriye'ye geri gönderilmeyi talep etmeyi düşündüğünü belirtti.
Türkiye yetkililerini, F.M.'yi gözaltından derhal salıvermeye ve ona Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 91. Maddesi çerçevesinde Geçici Koruma Statüsü vermeye, F.M.'nin Suriye'ye geri gönderilmemesini - veya "gönüllü" geri dönmeye zorlanmamasını sağlamaya ve F.M.'nin Türkiye'den ayrılma yönündeki başvurularını değerlendiren yabancı ülke temsilcilikleriyle işbirliği yaparak onlara F.M. ile görüşme imkanı sağlamaya çağırıyoruz."