İzmir'de barış isteyen kadınlara polis saldırısı: 48 gözaltı

09.01.2016 - 16:55
Haberi paylaş

Paris ve Silopi’de öldürülen kadın siyasetçileri anmak amacıyla İzmir’de bir araya gelen kadınlara saldıran polis, aralarında HDP İl Eş Başkanı Dilek Aykan’ın da bulunduğu 35 kadını gözaltına aldı. Bornova’da ise bölgede süren çatışmalara dikkat çekmek isteyen 13 kadın gözaltına alındı.

Özgür Kadın Kongresi-Kongreya Jinên Azad (KJA) İzmir bileşenlerinin çağrısıyla, 10 Ocak 2013’te Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan, gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez ile 4 Ocak’te Silopi’de öldürülen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Meclis üyesi Seve Demir, KJA üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır’ı anmak amacıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi Erbil Süer önünde bir araya gelen kadınlara polis saldırdı.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre, kentteki diğer kadın kurumlarının da destek verdiği eylem başlamadan, eylemin yapılacağı alana gelen polisler, kadınlara saldırdı. 35 kadın gözaltına alındı.

Müdahale sırasında DİHA İzmir muhabiri Serfiraz Gezgin ve Kızılbayrak muhabiri Hatice Erhan’ın görüntü alması polislerce engellendi. Darp edilerek gözaltına alınmaya çalışılan kadın gazeteciler, diğer gazetecilerin tepki göstermesi üzerine serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan 35 kadın İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Bornova’da 13 gözaltı

İzmir’de Bornova metro girişinde ise basın açıklaması ve oturma eylemi yaparak bölgede süren çatışmalara dikkat çekmek isteyen Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri gözaltına alındı.

13 kadın, okunan metne dair savcılık kararı olduğu gerekçesi ile gözaltına alındı.

Evrensel’in haberine göre, hazırladıkları metni elden ele dolaştırarak okuyan kadınların, “devletin kurumlarını aşağılama” içeriği taşıyan TCK 301. maddeye aykırı hareket ettikleri ileri sürüldü.

Gözaltına alınan kadınlar sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Konak Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldüler.

Bültene kayıt ol