İzmir'de mültecilere destek eylemi

05.09.2015 - 13:29
Haberi paylaş

Türkiye ve Avrupa'da mülteci krizi büyürken, Suriyelilerin kaçış güzerhahı olarak kullandıkları İzmir'de bir araya gelen sivil toplum örgütleri, mültecilerle dayanışma eylemi yaptı.

Fuar Basmane Meydanı önünde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla derneklerin üyeleri, kentte drama dönüşen mülteci sorunlarının çözümü için ortak açıklama yaptı. Hem çözüm önerilerini sunan hem de eleştiri getiren aralarında mültecilerin de bulunduğu grup adına basın açıklamasını Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, yaptı. Başta Suriyeli mülteciler olmak üzere hiçbir mültecinin yalnız olmadığını söyleyen Cem Terzi, "Haftalardır yanı başınızda yaşanan bu insanlık dramına sessiz kaldınız. Görmezden geldiniz, duymak istemediniz, dile getirmediniz. Açıklamalarımızı duymamış gibi davrandınız. Yok sayarak, yardım etmeyerek yok olacağını düşündünüz ama mültecilerin dramı her geçen büyüyerek artıyor. Bulduğunuz çözümler ise hukuku çiğnemekten öteye geçmedi. Mültecileri, İzmir'e sokmadınız, yüzlerce mülteciyi zorla kamplara yolladınız ve Basmane Meydanı'nda yaşayan mültecileri ara sokaklara süpürdünüz. Siz engel olmaya çalışsanız da yeni mülteciler İzmir'e geldi ve gelmeye devam ediyor" dedi.

"Taleplerimiz hükümetin yükümlülüğüdür"

Mültecilerin sokakta, cami avlularında yaşamaya mecbur bırakıldığını, fuarın içindeki ağaçların gölgesinin, suyunun ve tuvaletlerinin esirgendiğini de ifada eden Cem Terzi, "Artık bu dramı görmezden gelmeyiniz. İzmir Valiliği'ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Konak Belediyesi'ne sesleniyoruz ve taleplerimizi yeniden dile getiriyoruz. Öncelikle olarak fuarın kapılarını mültecilere açın ve sokakta yaşayan mültecileri burada kurulacak çadırlara yerleştirin. Su verin, tuvalet sağlayın, banyo imkanı sağlayın, gıda dağıtın. Olası salgın hastalıklara karşı mültecileri sağlık taramasından geçirin. Mobil sağlık hizmeti ile aşılama, gebe izleme, kronik hastalık takibi, ilaç ihtiyacının belirlenmesi gibi birinci basamak sağlık hizmetlerini karşılayın. Bebeklere ve çocuklara süt, mama ve bebek bezi dağıtın. Bu saydıklarımızın siz mülki amirlerin görevidir ancak, İzmir'i 'çekim merkezi' haline getirmemek için harekete geçmiyorsunuz. Taleplerimiz, hükümetin yayınladığı Geçici Koruma Yönetmeliği'nden doğan yükümlülüğünüzdür. Buradan uluslararası topluma özellikle Avrupa Birliği'ne bir kez daha sesleniyoruz. Türkiye'de ve İzmir Basmane Bölgesi'nde yaşanan mülteci yoğunluğunu dikkate almak zorundasınız. Avrupa'ya iltica talepleri bulunan insanların ülkeler tarafından mülteci olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Mültecileri insan kaçakçılarının eline terk edemezsiniz. Akdeniz'i mülteci mezarlığı yapamazsınız" dedi.

Basın açılamasına katılan Suriyeli çocuklar da, savaşlarda yakınlarını, arkadaşlarını, okullarını kaybettiklerini, okula gitmek istediklerini söylediler. Çocuklar, ellerinde de, geçen çarşamba sabahı Kos Adası'na geçmek istediği sırada hayatını kaybeden mültecilerden Aylan'ın ölümünü anlattıkları kendi çizimleri olan resimleri de taşıdı.

Bültene kayıt ol