İTÜ'de 1915 Soykırımı kurbanlarını ananlara soruşturmalar protesto edildi

25.06.2015 - 15:59
Haberi paylaş

100. yıl dönümünde İTÜ'de Ermeni Soykırımı kurbanlarını anan 40 öğrenciye açılan soruşturmalar bugün Ayazağa kampüsünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Eylemde konuşan HDP milletvekili Sezai Temelli, Türkiye'nin birçok üniversitesinde 12 Eylül hukukunun devam ettirildiğini belirterek, evrensel anlayıştan uzak kalmış rektörlerin meşruiyetinin şüpheli hâle geldiğini ifade etti.

Üniversite öğrencilerine ve emekçilerine polisten talimat alarak soruşturma açıldığını dile getiren Temelli, bu anlayışın artık son bulmasını talep etti ve özerk demokratik üniversite mücadelesinin süreceğini kaydetti.

HDP'nin Ermeni milletvekili Garo Paylan ise bir ülkede ne kadar özgürlük olduğunu o ülkenin üniversitelerine bakarak ölçmenin mümkün olduğunu belirtti. Ermeni Soykırımı'nı anan ve yüzleşme çalışmaları sürdüren arkadaşlarına teşekkür eden Paylan, bunun suç kabul edildiğini, soykırımı inkâr etmenin ise serbest olduğunu dile getirdi. Paylan, Türkiye halkının soykırımla, bu büyük suçla yüzleşmeden iyileşemeyeceğini de kaydetti.

Grup adına basın açıklaması yapıldıktan sonra öğrenciler, öğrenci belgelerini yaktılar. Eyleme HDP milletvekili Beyza Üstün de katıldı.

 

Bültene kayıt ol