Savunma sanayi fonu kesintilerine büyük tepki

14.10.2024 - 13:58
Haberi paylaş

Mehmet Şimşek "yeni vergi yok" demişti. Fakat tam tersi oldu. AKP'nin savunma sanayi fonuna katkı payı dayatmasına karşı birçok kişi kredi kartının limitini düşürmek için bankalara başvuruyor.

AKP yeni bir yasa teklifini meclis başkanlığına sundu. Teklif yasalaştığı taktirde 100 bin lira limitli kredi kartı sahipleri, yıllık 750 lira savunma sanayine fonuna ödemek zorunda kalacak.

20-30 bin arasında seyreden ücretlerden dolayı çok sayıda emekçinin kart limiti 100 bin lira. Hatta birden fazla karta da sahipler. Yaklaşık 68 milyon 100 bin limitli kredi kartı mevcut olduğu bildiriliyor.

Teklifi meclis başkanlığına sunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, zorunlu fon kesintisini, “İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olması” gerekçesine dayandırdı.

12 maddelik yasa teklifi, bütçeden savunma harcamalarına ayrılan payın yanısıra ek kaynak yaratılmasından bahsediyor.

Teklifte şu kesintiler de yer alıyor:

  • Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı kesilecek.
  • Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 liralık kesinti yapılacak.
  • Noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira alınacak.

Tahsil edilirken Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na pay ayrılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yeni düzenleme yapılıyor.

Halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak.

  • Teklif yeni vergiler de öngörüyor. Buna göre askeri amaçlar dışında kullanılanlar hariç olmak üzere dronelar, ÖTV matrahı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak.

Teklifin duyulması ile birlikte bankalara akın başladı. Birçok kişinin kredi kartı limitini 100 bin liradan 99 bin liraya indirmek için başvurduğu belirtiliyor.

Kaynak bütçede ve savunma sanayinde zaten var

Kart sahiplere zaten bankalara yıllık aidat ödüyor. Öte yandan 2024 savunma bütçesi yüzde 250 oranında artırılırak 40.5 milyar dolara çıkartılmıştı.

Öte yandan Türkkiye'deki savunma sanayi şirketleri yani silah üreticileri son yıllarda devasa karlar elde ederek büyüdü.

Defense News Top 100 adlı dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kurduğu ASELSAN 47. sırada yer alıyor. TUSAŞ 50, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin kurduğu Roketsan 71, Milli Savunma Bakanlığı'na ait Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) 84 ve ASFAT 94. sıraya yerleşmiş.

Silah şirketleri bu denli karlı ve büyürken, bütçe ve şirket hesaplarında kaynak varken, halkın cüzdanından 750 lira daha kesilmek isteniyor. 

Bültene kayıt ol