Eğitimden tasarruf olmaz

26.09.2024 - 11:13
Haberi paylaş

MEB, bu yıl okulların temizlik ve güvenlik hizmetinin “İşgücü Uyum Programı” (İUP) kapsamında personel alımıyla giderileceğini duyurdu. Okulların personel ihtiyacı devlet tarafından kadrolu memur olarak karşılanmadığı için okul-aile birlikleri ve öğretmenler aracılığıyla velilerden aidat alınarak ya da İŞKUR kapsamındaki projeler aracılığıyla karşılanmaya çalışılmakta. 

Geçen yıl Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında haftada beş gün sigortalı olarak çalıştırılan personelin sözleşmesi, okullar tatile girdiğinde fes ediliyordu. Bu yıl kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra eğitimde de bazı kısıtlamalara gidildi. TYP yerine İUP geldi. Kısmi süreli çalıştıran, asgari ücretin altında bir gelir sunan, güvencesiz çalışmayı sistemleştiren İUP’un okulların temizlik, güvenlik ihtiyacını karşılamayacağı bir gerçek. Bu programa göre çalışanlar haftada 3 gün yevmiye usulü çalıştırılacaklar.  Adil olmayan bu program derhal kaldırılmalıdır. Bu emek sömürüsüne sendikalar karşı çıkmalıdır.

Çoğu okul, okul-aile birliklerinin girişimiyle ve velilerin parasıyla tutulan personel alımıyla temizlik ve güvenlik hizmetini karşılıyor. Ancak bunu yapamayan okullar da var. Devlet okullarının kendi arasındaki eşitsizlik de artmaya başladı. Ekonomik olarak daha az ücret alan işçi mahallelerindeki çoğu okulda eğitim-öğretim sağlıklı bir ortamda yapılamamakta. Bu yıl özellikle kamuda tasarruf politikası sebebiyle öğrenciler, öğretmenler ve veliler kısıtlamalardan hiç memnun değil. Eğitim okul koridorları, sınıfları tozlu, kirli, çöpler dökülmemiş, paspaslar yapılmamış ve tuvaletler temizlenmemiş, sabunlar doldurulmamış, tuvalet kâğıdı olmayan sağlıksız ve kirli bir şekilde hastalıklara davetiye çıkarır bir ortamda sürdürülmekte. Sadece bunlar değil, kamuda tasarruf önlemleri nedeniyle birçok köyde öğrenci servisleri de kaldırıldı. Onlarca liseli öğrencinin okulu bıraktığı, açıktan liseye devam edeceği haberleri geldi. Aynı zamanda bazı küçük şehirlerde öğle yemeğinin de kaldırıldığına dair haberler ne yazık ki gelmeye devam ediyor. Öğretmenler odasındaki çay makineleri kaldırıldı. Çalışanların servisleri kaldırıldı. Bazı sendikalar yaptıkları basın açıklamalarıyla bunu protesto etti. Ancak yeterli değil!

Yıllardır “Eğitime Bütçe” talebimizi haykırıyoruz. Ekonomik kriz ve yükselen enflasyonun sebebi eğitim emekçileri, öğrenciler, veliler değildir. MEB derhâl kadrolu temizlik personeli, güvenlik personeli ve kadrolu öğretmen atamalarını gerçekleştirmelidir. Sendikalar bu sorunların çözüme kavuşturulması için ortaklaşa bir eylem programı gerçekleştirmelidir. En temel ve vazgeçilmez hak olan eğitimde tasarruf olmaz!

Berna / Eğitim Sen

Bültene kayıt ol