Çiftçiler haykırıyor: 'Hükümet istifa!'

14.08.2024 - 15:40
Haberi paylaş

AKP 23. yılını kutlarken birçok yerde üreticiler, düşük alım fiyatlarına karşı iktidara ve özel sektöre isyan ediyor.

Bursa Karacabey'de traktörleriyle yolu İzmir yolunu kapatan üreticiler jandarma ve polisin şiddetiyle karşılaştı. Geri adım atmadılar ve haykırdılar: "Çiftçiye uzanan eller kırılsın", "Hükümet istifa." Öfkelelerinin sebebi ürettikleri salçalık domateslerin ellerinde kalmasıydı. Bu eylem öylesine güçlüydü ki devlet alım fiyatını bir miktar yukarıya çekmek zorunda kaldı.

Gaziantep'te de Antep fıstığı üreticileri ayaklandı. Konvoy oluşturarak büyük bir protesto düzenlediler.

Çiftçi eylemlerinin en hararetli olarak yer ise Balıkesir. domates ve kavun olmak üzere düşen tarım ürünleri fiyatlarını protesto eden üreticiler ana yolu günlerdir trafiğe kapatıyor.

Protestolar yayılıyor. Son olarak Burdur'da traktörle dev bir konvoy oluşturdular.

Üreticiler neden isyan ediyor:

- Tarımsal üretimde mazot ve gübre fiyatları görülmemiş pahalılıkta.

- Buna karşılık genel alım fiyatları, üretimin maliyetlerini karşılayamaz nitelikte.

- Toplu alım yapan özel şirketler sözleşme yapmaktan kaçınıyor, ürünleri alırken yüksek fire oranlarını dayatarak üreticiler bir kez daha mağdur ediyor.

- İktidar, yüksek enflasyonu körükleyerek girdi fiyatlarının tırmanışına sebep olurken, tarımı desteklemiyor ve fabrikaların düşük fiyat dayatmasına kol kanat geriyor.

Bu mücadele sadece çiftçilerin değil, milyonlarca tarım işçisi ve ailelerinin içinde düştüğü yoksulluk ve tüketici olan işçilerin alım gücünün düşürülmesidir.

Üreticiler kazanırsa bize kazanırız! 

Bültene kayıt ol