Üzerinden bir ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen İliç’teki maden faciasının yaraları sarılmış değil. 9 işçinin hâlâ enkaz altında olduğu maden sahasında, olay günü işçilerin kullandığı bilinen bir pikaba ulaşıldı. Ancak henüz işçilerin cenazelerinin bulunduğuna dair bir haber yok.
Yeni çökme riskleri nedeniyle sık sık durdurulan çalışmaların bir sonuca ulaşmamış olması işçilerin ailelerinde de büyük bir öfke uyandırdı. “Çocuklarımızın cenazesini getirin artık başka bir şey istemiyoruz” diyen aileler adil bir yargılama da talep ediyor.
Hazırlanan ön bilirkişi raporunda ise yığın liç sahasının fazlarının limitleri aştığına dikkat çekildi. Fakat taşeron firmanın çalışanlarının “asli”, Anagold Madencilik’in “tali” kusurlu bulunduğu davada alt düzey çalışanlardan 8 kişi tutuklu yargılansa da üst düzey bir şirket görevlisi ya da izinlerin altında imzası bulunan bir bürokrat yargılanmıyor.
Etkisi binlerce yıl sürecek!
Çöpler maden sahasında yapılan incelemelerde siyanürün yanında uranyum ve toryum gibi radyoaktif elementlerin varlığı da saptandı. Ayrıca Fırat Nehri havzasında bulunan maden sahasında yaşanan felaketin yalnızca bölgeyi değil nehrin su ihtiyacını karşıladığı Irak ve Suriye gibi ülkeleri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Halk Sağlığı Uzmanı Onur Hamzaoğlu’na göre ise “bölgedeki bitkiler, o bölgedeki bitkilerden su içen hayvanlar, o suyu kullanan insanlar tümüyle zehirlenme riskini taşıyorlar.”
(Sosyalist İşçi)