'Savaş değil soykırım' diyen Başkan Lula'ya destek

05.03.2024 - 10:18
Haberi paylaş

Filistin'e Özgürlük Platformu, Başkonsolos Ruy Pacheco de Azevedo Amaral’ı ziyaret ederek, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’ya yazdığı mektubu iletti.

Ardından basın açıklaması yaparak mektubu duyurdu.

Mektup:

Brezilya Devlet Başkanı Sayın Luiz Inacio Lula da Silva'ya,

Sayın Başkan,

21. yüzyılın en vahşi, en can yakan işgal girişimine tanıklık ettiğimiz günlerden geçiyoruz. Lahey'de Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı davada Uluslararası Adalet Divanı "Soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddialar makul seviyede ispatlanmıştır." diyerek kararını açıkladı.

Tüm dünyada aylardır Gazzelilerin yaşadığı terör, işkence, ölümler ve yıkımı durdurmak için harekete geçen milyonlarca insan Lahey'de alınan bu kararın çok önemli olduğunun farkında. Ama biliyoruz ki İsrail'i böyle kararlar durdurmayacak. Zira bugüne kadar yaşananlar, İsrail’in Ekim ayında başlattığı ağır saldırıda tanık olduğumuz şiddetin eğer daha etkin kararlar alınamazsa kendi kendine durmayacağını gösteriyor. Saldırı, yıkım ve yerinden edilmeler aralıksız sürerken Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bin 228'e yükseldi.

İsrail'in savaş kabinesinde yer alanlar soykırımla suçlandıklarında öfkeleniyorlar ama daha bir hafta önce Gazze'nin kuzeyine götürülen yardıma ulaşmaya çalışan Filistinlilerin üzerine acımasızca ateş açıldı. Yaşanan tam bir katliamdı. 107 kişi hayatını kaybetti, 760 kişi de yaralandı. Dünya Sağlık Örgütü İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 193 Filistinliyi daha öldürdüğünü kayıtlara geçti ve 10 çocuğun açlıktan yaşamını yitirdiği kayıt altına alındı.

Sayın Başkan,

Sizin 18 Şubat'ta "Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı." sözlerinizin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sözlerinizle gösterdiğiniz tavır, İsrail Devleti'nin savaş bakanlarının Nazilerin işlediği soykırım suçunun arkasına gizlenerek gerçekleştirdikleri soykırım girişiminin perdesinin indirilmesi ve Gazze'de yaşayan insanlarla dayanışmak için atılmış çok önemli bir adımdı. Siz, ardından çok önemli bir adım daha atarak yaşananların "savaş değil soykırım" olduğunu söylediniz ve İsrail büyükelçisini görüşmeye çağırdınız, böylece, soykırımcı İsrail'le ilişkileri kesme yönündeki bu hamlenizle bu ülkeye destek veren büyük emperyalist güçlerin ne diyeceğine aldırmayarak Gazze halkıyla en somut dayanışma örneklerinden birisini gerçekleştirdiniz. Bilhassa İsrail'i dünya siyasetinde yalnızlaştırmak için attığınız bu somut adımın tarihe geçtiğine eminiz.

Brezilya'nın emekçilerinin, kadınlarının, halklarının Gazze için her gün daha fazla yeşerttiğinden emin olduğumuz dayanışma duygularını eyleme döken bu adımınız sonucunda İsrail tarafından istenmeyen kişi ilan edilmeniz karşısında insanlıktan yana olan tüm devlet başkanları, başbakanlar ve cumhurbaşkanlarından sizinle dayanışma göstermelerini bekliyoruz. 

Biliyoruz ki İsrail tarafından, hele böylesi bir dönemde istenmeyen kişi olarak ilan edilmenizi işgal ve soykırıma karşı çıkışınızın nişanesi bir barış madalyası olarak taşıyacaksınız. Gazze halkı ve öldürülen insanların, canlıların, çocukların, yaşlıların yakınları ve Refah bölgesinde sıkışmış, İsrail'in yeni terör dalgasının başlamasını büyük bir çaresizlikle bekleyen, acı ve açlık çekenler açısından siz, temsil ettiğiniz halkınız adına, somut dayanışma adımını atan kişisiniz.

Tüm dünyadaki savaş karşıtları adına,  Türkiye'de Ekim ayından beri Gazze halkıyla dayanışma kampanyası yürüterek, Filistin'in özgürlüğünü savunan işgal karşıtları adına size ve sizin nezdinizde kalbi Gazze'yle atan bütün Brezilyalılara teşekkür ediyoruz.

Filistin'e Özgürlük Platformu Koordinasyon Komitesi 

5 Mart 2024, İstanbul 

Bültene kayıt ol