Yönetenler filistin'in dostu değildir

01.02.2024 - 09:19
Haberi paylaş

Gözümüzün önünde bir soykırım girişimi sürerken, Türkiye kapitalizmi İsrail ile dostluğunu sürdürüyor. 

Gazze'ye binlerce bombanın düştüğü 2023 Kasım ayında Türkiye, İsrail’e 301 milyon dolarlık ihracat yaparken 128 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. İthalatın ihracata oranı yüzde 42.4 oldu. Bu oran önceki 11 aylık dönemde yüzde 40'ı aşmamış, ortalama yüzde 32 düzeyinde kalmıştı.

İsrail'in saldırılarının başladığı Ekim ayında toplam ihracat 80 milyon dolardı. Kasım'a gelindiğinde, tüm boykot çağrılarına rağmen ihracat yüzde 60 arttı.

Bu ihracatın kalemleri arasında enerji (Zorlu Holding), sanayi hammaddeleri ve bireysel silahlar ile parçaları var.

Siyonist yerleşimcilerin bireysel silahlarla Batı Şeridi'nde Filistinlileri öldürdüğü, Gazze'nin İsrail ordusu tarafından yerle bir edildiği anlarda, kamuoyunda oluşan itirazlara rağmen, Erdoğan yönetimi İsrail ile her türden ilişkiyi sürdürdü. Mevcut ekonomi yönetimi tarafından ihya edilen ihracat patronlarının çoluk çocuk dinlemeden İsrail'e mal taşıması teşvik edildi.

Sokakta ise Filistin davasının ortak insanlık davası olduğunu görmezden gelip devlet desteğiyle yapılan tuhaf gösteriler, kahve ve burger zincirlerinde gerçekleştirilen saçmalıklar meydana geldi. Bu durumu Netanyahu'ya atıp tutan, fakat İsrail ile karşılıklı bağımlılık işlerini aksatmadan sürdüren devlet yarattı.

Sosyalistler, İsrail'le tüm ilişkilerin kesilmesini istiyor. Ve gerçek bir boykotun acilen hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dünyanın her yerinde insanlar, özellikle İsrail'in savaşına tam destek veren Batı ülkelerindeki büyük kalabalıklar kendi hükümetlerine karşı ayağa kalkarken, Türkiye gibi Filistin'in dostu olan insanların çoğunlukta olduğu bir ülkede katillerle normalleşmenin sürdürülmesi kabul edilemez.

Bültene kayıt ol