Türkiye'yi yönetenler İsrail'i eleştiriyor, ilişkileri kesmeyi ise düşünmüyor

24.01.2024 - 11:14
Haberi paylaş

Gazze'deki katliama karşı dünya ayakta. Gözümüzün önünde bir soykırım girişimi sürerken, Türkiye kapitalizmi İsrail ile dostluğunu sürdürüyor. Ve TÜİK'ten itiraf gibi açıklama: 'İsrail'e silah göndermedik, parçalarını gönderdik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet yöneticileri, İsrail devletine ve aşırı sağcı Netanyahu hükümetine sert sözler sarf etse de normalleşme politikası devam ediyor:

- İsrail ile diplomatik ilişkiler kesilmedi, başta ekonomik olmak üzere devletarası arası anlaşmalar iptal edilmiş değil.

- Filistinliler, karşılarındaki savaş makinasının durdurulması için dünyaya boykot çağrıları yapıyor. Türkiye'de çeşitli gıda ve içecekler üzerinden yürütülen boykot çağrıları sönerken, kapitalistler hammadde ve birçok kalemde İsrail'e ihracat yapmaya devam ediyor. Üstüne üslük, atılan nutuklara rağmen ithalatta artıyor.

Gazze'ye binlerce bombanın düştüğü 2023 Kasım ayında Türkiye, İsrail’e 301 milyon dolarlık ihracat yaparken 128 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. İthalatın ihracata oranı yüzde 42.4 oldu. Bu oran önceki 11 aylık dönemde yüzde 40'ı aşmamış, ortalama yüzde 32 olmuştu.

İsrail'in savaşının başladığı Ekim ayında toplam ihracat 80 milyon dolardı. Kasım'a gelindiğinde, tüm boykot çağrılarına rağmen ihracat yüzde 60 arttı.

Aşağıdaki tablolar vahim durumu göstermekte:

Gazze için, katledilen Filistin çocuklar için göz yaşı dökenlerin, soykırımın durdurun diyenlerin önce Türkiye'yi yönetenlerden hesap sorması gerekir.

Sosyalistler, İsrail'le tüm ilişkilerin kesilmesini istiyor. Ve gerçek bir boykotun acilen hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dünyanın her yerinde insanlar, özellikle İsrail'in savaşına tam destek veren Batı ülkelerindeki büyük kalabalıklar kendi hükümetlerine karşı ayağa kalkarken, Türkiye gibi Filistin'in dostu olan bir ülkede katillerle normalleşmenin sürdürülmesi kabul edilemez.

İtiraf

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'den İsrail'e silah satışına ilişkin haber yaptığı açıklamada, harp mühimmatı ve silahı gönderilmediği, tabancaların aksam ve parçalarının ihraç edildiğini duyurdu.

10Haber'in "Gazze’ye bomba yağarken Türkiye’den İsrail’e silah satılmış" haberine TÜİK'ten açıklama geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada şunları kaydetti: "2023 yılının Ocak-Kasım döneminde İsrail’e 93. Fasıl kapsamında yapılan ihracat toplam 903 bin dolar, Kasım ayında yapılan ihracat ise 80 bin dolardır. Haberlerde bahsi geçen silah ve mühimmata ilişkin ürünler 9303 tarifesi altındaki ‘harp amaçlı olmayan ateşli silahlar’dan, 9305 tarifesi altındaki ‘rovelver ve tabancalara ait aksam ve parçalar’dan ve 9307 tarifesi altındaki kılıç, pala, süngü benzeri ürünlerden oluşmaktadır."

TÜİK’in silah ticaretiyle ilgili gönderdiği tabloda gönderilen ürünlerin büyük bölümünün ateşli silahlar aksam ve parçaları olduğu görülüyor. TÜİK’in gönderdiği tabloya göre 93 numaralı fasıldan toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı. İsrail’e 93 numaralı fasıl kapsamında 2023 yılının kasım ayına kadar toplam 902 bin 702 dolar ihracat yapıldı.

TÜİK'in açıklamasında "Sonuç olarak Türkiye’nin İsrail’e ihraç ettiği 93. fasıl altındaki ürünler harp silahları ve mühimmatı değil, kişisel amaçlı spor av vb. amaçlı silahlar ve bunların aksam parçalarına ilişkindir" ifadeleri kullanıldı.

Bültene kayıt ol