AİHM kararını uygulamazsa, AKPM'de temsil hakkını kaybedebilir

13.10.2023 - 10:54
Haberi paylaş

Yıllardır hapiste tutulan Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Erdoğan rejimini yeni bir uluslararası krize itiyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), "Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması" kararını katılanların üçte iki çoğunlukla kabul etti.  

Karara göre, Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala'nın "tutukluluğu kaldırılarak derhal serbest bırakılması" kararını yerine getirmediği takdirde, aşağıdaki yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Olası yaptırımlar şöyle duyuruldu:

- "Osman Kavala'nın 1 Ocak 2024  tarihine kadar cezaevinden tahliye edilmemesi halinde, bu Meclis, 2024'ün ilk Oturumunda Türk delegasyonunun yeterlik belgelerine itiraz etme yetkisini hatırlatır." Yani Türkiye AKPM'de oy kullanma hakkını kaybedebilir.

- AİHM ve AKPM kararını uygulamayan yöneticiler hakkında soruşturma açılabilir.

Ukrayna savaşı sırasında Avrupa Birliği ile Erdoğan yönetiminin yakınlaşması geçici olacak gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye yasalarına  göre AİHM kararları  bağlayıcı olduğu halde başkanlık sistemi ile yönetilen Türkiye'de yerel mahkemeler bu kararları tanımıyor.

Avrupa Birliği, yaptırımlarda ciddi olduğu takdirde bunun en önemli sonuçları ekonomide yaşanabilir. Fakat tüm bunlar, Osman Kavala'nın elinden alınan özgürlüğü karşısında önemsiz. Türkiye demokratik kamuoyunun talebi olan Osman Kavala'nın özgürlüğü bir an önce yerine getirilmeli

Bültene kayıt ol