Sivas katliamı: İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz!

21.09.2023 - 09:57
Haberi paylaş

Yakın tarihin en büyük katliamlarından biriydi. Türkiye, Sivas'ta Madımak Oteli'nin kalabalıklar tarafından ateşe verilmesini canlı yayında izledi. 

Beklenirdi ki Sivas Katliamı davası gerektiği gibi görülsün. Bu vahşete katılanlar, kışkırtanlar, göz yumanlar hak ettikleri cezaları alsın.

Böyle olmadı… 

Dönemin başbakanı Tansu Çiller çıktı ve orada yakılanları, halkı tahrik etmekle suçladı. Onu diğer siyasiler izledi. Katliamdan 20 gün sonra alelacele hazırlanan iddianamelerde sadece 126 kişi yargılandı.

Oysa "Şeriat isteriz" diyerek Madımak Oteli'ne saldıran şahısların sayısı kat be kat fazlaydı – resmi rakamlara göre 15 bin kişi. Fakat devlet sadece 170 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan bir bölümünü de serbest bıraktı.

Katliam davasının seyrine bakıldığında bazı sanıkların yurtdışına kaçtığı ve dosyalarının ayrıldığı görünüyor. Bu sayede dava yıllarca uzatılmış oldu ve bir yokuşa itildi. Ayrıca yargılama sırasında idamla suçlanan şahıslar çeşitli bahanelerle tek tek serbest bırakıldı. Onlar da yurtdışına kaçarak davanın kilitlenmesine yol açtı.

Çeşitli indirimlerle birlikte o günkü Türk Ceza Kanunu'na göre en üst seviye olan idam cezası verilen kişi sayısı 35'e düştü, onlarınki de müebbet hapse çevrildi. Bazılarının cezaları da sonraki tarihlerde Yargıtay tarafından bozuldu. Hatta 20 yıldır hapiste olan bir katliam sanığı, yaşlılık-hastalık gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedildi.

Aftan kısa bir süre sonra Sivas katliamı davasında karar duruşması yapıldı. Ve 30 yıldır süren bu dava zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle kapatıldı.

İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz. 

33 yazar ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin yakılarak katledilmesi insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.

Öte yandan şunu da unutmamak gerekir:

Canlı yayında izlenen bir katliamda sorumluluğu olan dönemin Başbakanı, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Jandarma Genel Komutanı ve Sivas’ta görevli askeri ve sivil yöneticilerden hiçbiri herhangi bir soruşturma geçirmedi, haklarında dava açılmadı.

Zaman aşımı bir gerekçe olamaz. Adaletin sağlanması ve bir daha böyle bir katliamın olmaması için Sivas Katliamı Davası hak ettiği şekilde, tüm failleri ve sorumluları kapsanarak yeniden açılmayı bekliyor.

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol