15 günde neler oldu?

21.09.2023 - 09:50
Haberi paylaş

Orta vadede işçiler yok

İktidarın Orta Vadeli Programı (ODP) işçiler açısından iki büyük tehlikeyi barındırıyor. 

Bu program daha önce yüzde 24,9 olarak açıklanan 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak güncelledi. Bunun bir güncelleme olmadığı çok açık. Yüzde 100’den büyük bir yanılma payı bu hedefleri tespit edenlerin istifa etmesini gerektirir. 

TÜİK ağustos ayı enflasyon oranını yüzde 58,9 olarak açıklarken ENAG’a göre bu oran yüzde 128 ki bu da, ODP’nin yoksuları hiç umursamadığını gösteriyor. 

DİSK’in açıkladığı gibi, “Orta Vadeli Program’a göre, hem asgari ücret hem de emekli aylıkları yılın ikinci altı ayı için planlanan enflasyonun çok altında kalmakta ve ücretler erimeye mahkûm edilmektedir.”

“Orta Vadeli Program’daki 2023 yılı enflasyonu öngörüsü yüzde 65’tir. Buna göre ikinci altı ayda öngörülen enflasyon oranı yüzde 38’dir. Oysa asgari ücret yılın ikinci yarısı için yüzde 34 artmıştı. Emekli aylıklarına ise Temmuz 2023’te iyileştirme ile birlikte yüzde 25’lik bir artış uygulanmıştı. Milyonlarca emekli ise sıfır zam almıştı. Orta Vadeli Program’da ilan edilen enflasyon öngörüsüne göre işçiler ve emekliler gelir kaybına uğramaktadır.”

Bunun bir diğer tehlikesi ise zaten eritilen Kıdem Tazminatı’nın ODV’yle birlikte yeniden gasp edilmek istenmesi oldu. 

Eğer ekonomi bakanının açıkladığı gibi maaş zamları enflasyon hedeflerine göre ayarlanacaksa, tüm memurları büyük bir saldırı bekliyor demektir. Çünkü, iktidarın enflasyon hedefi yıllardır yüzde 5’teydi, gerçek enflasyon ise bununla kıyaslanamaz bile. 

---

Demirtaş ve tüm Kobanê tutuklularını serbest bırakın!

HDP Eş sözcülüğünü yaptığı dönemde dokunulmazlığı kaldırılan ve tutuklanan Selahattin Demirtaş hakkında iddianame yazan savcı derdest edilerek gözaltına alındı. 

Selahattin Demirtaş, “Kobanê soruşturması” kapsamında dosya savcısı olan Yüksel Kocaman’a yargı önünde hesaplaşacaklarını söylemiş ve bu nedenle iki yıl altı ay hapis cezası almıştı.

Şimdi bu savcının mafya lideri Ayhan Bora Kaplan ile ilişkisi tartışılıyor.

Yapılması gereken çok açık: Tüm Kobanê davası tutukluları serbest bırakılmalıdır!

---

Emekliye tek seferlik yardım değil gerçek bir zam gerekiyor!

Temmuz ayında emekliler birçok şehirde emekli maaşlarına yapılan düşük zamlara karşı protesto eylemleri örgütlemişlerdi. 

Basın açıklamalarında yoksulluk sınırının yaklaşık 34 bin lira olduğunun altı çizilmiş ve emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı halinin bırakalım yoksulluğu, açlık sınırı olan 10 bin 373 liranın altında kalacağı vurgulanmıştı. 

Temel ihtiyaç mallarına o zamandan beri gelen zamlar karşısında emekliler düpedüz açlığa itiliyor. 

Şimdi “Cumhuriyetin 100. yılı” nedeniyle emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesi gündemde. İktidar emeklileri aşağılamaya devam ediyor. 100. yıl ikramiyesi değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret zammı lazım bize. 

Emeklilerin yoksulluk sınırının ve gerçek enflasyon oranının üzerinde maaş alması talebinden vazgeçmeyeceğiz. 

---

Göz boyamaya son verin! 

Seçim yenilgisinin ardından ana muhalefetin büyük partileri CHP ve İYİP’in atışmaları ve yerel seçimlerde İYİP’in her şehirde kendi adayını çıkartacağını ilan etmesinden sonra 6’lı Masa’nın sona erdiğini söyleyebiliriz. 

CHP’nin kendi iç krizi ve kongre sürecinde ortaya çıkan saflaşmayla birlikte düşünüldüğünde, yerel seçimlerde 14-28 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi bir ittifakın kurulması zor görünüyor. 

6’lı Masa, tarihin gördüğü en başarısız ittifak olarak kayıtlara geçti. 

Seçimi garanti görüp sokakta mücadele etmek isteyenlere ket vuran ve iktidarın aşırı sağcı politikalarına sağcılık yaparak alternatif olmaya çalışan Millet İttifakı özünde seçim yenilgisinin krizini yaşıyor. 

Sağcı iktidara karşı sağcı seçim muhalefeti değil işçi sınıfı ve ezilenlerin sokakta muhalefetini örme kararlılığı gerekiyor.

---

Mısır’da darbecilerle kol kola

2013 yılının temmuz ayında Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi bir askeri darbeyle devrilmişti. 

Bu, kanlı bir askeri darbeydi. 

Mursi yıllarca tek kişilik hücrede tutuldu, 2019 yılında yargılandığı mahkemede yaşamını yitirdi. 

Darbe günlerinde Erdoğan’ın gelişmelere karşı yaptığı sert açıklamalar nedeniyle, Kahire’deki Türk büyükelçileri Mısır rejimi tarafından “istenmeyen adam” ilan edildi. 

Erdoğan’ın, darbenin lideri Sisi’ye karşı sert açıklamalarından ve Mısır’la dondurulan ilişkilerden şimdi Kahire’yle Türkiye arasında karşılıklı ziyaretlerin konuşulduğu bir aşamaya geçildi. 

Yeni Delhi’de yapılan G-20 zirvesinde Erdoğan ve Sisi, yaptıkları görüşmede birbirlerini ülkelerine davet ettiler. Böylece 2013’ten 2023’e Erdoğan iktidarının dönüşümü tamamlanmış oluyor: Darbecilere karşı olan Erdoğan, Sisi’yle uzlaşmış oldu – tıpkı Türkiye’de eski darbecilerin çoğunun şimdi iktidar blokunun bir parçası olması gibi. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol