DSİP: 6-7 Eylül bir daha asla!

06.09.2023 - 12:45
Haberi paylaş

6-7 Eylül 1955 pogromu unutulmadı. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), kurumsallaşmış ırkçılığa karşı mücadelenin güncel önemini vurguladı.

DSİP'in açıklaması:

"Sistematik şekilde işleyen bir sürecin parçası olarak, 6-7 Eylül 1955'te yalan, nefret ve ırkçı bir kampanya ile başlayan, Rum, Ermeni ve Yahudi toplumuna yönelik pogromdan zarar görenlerin ve hayatını kaybedenlerin acılarını halen derinden hissediyoruz. 

Irkçı yalanların şiddet ve linçlere dönüşme risklerinin ortadan kaldırılabilmesinin, ırkçı, faşist, nefret dolu saldırganlığa karşı, gerçek bir yüzleşme, hatırlama ve hafıza politikaları ile mümkün olabileceğini biliyoruz.

Unutmamak gerekir ki, daha çok kısa bir süre önce Ankara Önder Mahallesi’nde mültecilere yönelik bir pogrom girişimi yaşandı, dükkanların camlarına “Taşlamayın, Türk dükkanı!” yazıları asıldı. Yüzleşme gerçekleşmediği takdirde, yeni 6 – 7 Eylüller kapımızda! Mülteciler, Kürtler, LGBTİ+’lar, Aleviler, toplumun bütün ezilenleri bu şiddetin hedefi olabilir.

Uluslararası hatırlama ve yüzleşme politikaları hareketlerinin de temel cümlelerinden olan "Bir daha asla"yı yüksek bir sesle dile getirirken, bu türden politikaların demokratik, eşitlikçi ve özgür bir toplum için gerekliliğini de bir kez daha hatırlatıyoruz: 

Hepimiz Ermeniyiz, Rumuz, Yahudiyiz.

6 Eylül 2023"

Bültene kayıt ol