Berat Albayrak'tan Mehmet Şimşek'e, Erdoğan yönetiminin bakanları kim olursa olsun öncelikleri bankalara kazandırmak oldu. Temmuz'da kartların ödeme tutarı yüzde 138 arttı. Bankacılık sektörünün ilk 6 aylık dönemde net karı yüzde 48 artışla 250 milyar 137 milyon liraya yükseldi.
Yüksek enflasyon karşısında eriyen ve zaten düşük olan ücretler yetmeyince çoğu kişi kredi kartlarına yüklenmeye devam etti.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) temmuz ayına ilişkin kart ve harcama verilerini açıkladı.
- Temmuzda kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 138 artarak 752.5 milyar TL oldu.
- Kartlı ödemelerin 618.4 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 122.1 milyar TL’sinde banka kartları, 12 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı.
- Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 149, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 96 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 105 olarak duyuruldu.
- Türkiye'de kredi kartı sayısı 109.8 milyon, banka kartı sayısı 181.1 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 81 milyon adet oldu. 2022 yılının Temmuz ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 19’luk, banka kartı adedinde yüzde 14’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24’lük artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 371.9 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış gösterdi.
- Temmuz ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32 artarak 1.4 milyar adede ulaştı.
Öte yandan Erdoğan yönetiminin TL'deki düşüşü engellemek için yürürlüğe soktuğu, işçilerden zenginlere (bütçe aracılığıyla) 717 milyar lira aktarıldı. Şimdi iktidar KKM'den çıkış yolları arıyor. KKM'den çıkışın etkisi bankaların kredi faizlerini yüksekltmesi olacak.
Dünya.com yazarı Naki Bakır, şunları yazdı:
"2023'ün ilk beş ayında bankaların 5 aylık net kârı 190,3 milyar TL oldu.
Türk bankacılık sektörünün toplam aktifleri yılın ilk beş ayında yüzde 17,4 oranında net 2,5 trilyon lira artarak 16,8 trilyona ulaştı. Toplam faiz geliri yüzde 68,4 arttı..."
Tamamlayan bir veri de şu: Bankacılık sektörünün ilk 6 aylık dönemde net karı yüzde 48 artışla 250 milyar 137 milyon liraya yükseldi.
Kısacası olan yine geçim maliyetini bankalara borçlanarak ödeyen, karttan karta yüklenip ayakta kalmaya çalışan işçilere ve emekçilere oluyor. Finans sermayesi ihya edildikçe ediliyor. Bu siyasal iktidarın öncelikli tercihidir.