Türkiye kapitalizmden manzaralar: Şirket iflasları, hileli ürünler

19.08.2023 - 10:17
Haberi paylaş

İktidarın ekonomik politikaları kapitalistlerin açgözlülüğü ile birleşip yıkıcı etkilere neden oluyor.

Türkiye kapitalizmi kredilere bağlı olarak çarklarını döndürüyor. Fakat uluslararası kredi muslukları kapanıp üstüne yerel faizler artılınca iflaslar, yani kepenk kapatmalar kaçınılmaz olarak artıyor.

Kara Temmuz

2023 Temmuz'una ekonomik daralma, kaynak eksikliği ve borç krizi damgasını vurdu.

Patronların örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) duyurdu:

"Temmuzda kurulan şirket sayısı hazirana kıyasla yüzde 1,1 azalarak 9 bin 429’dan 9 bin 326’ya düştü. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 10,7 artarak 2 bin 67 oldu. Türkiye’de ocak-temmuz döneminde 11 bin 559 şirket, 449 kooperatif kapandı."

Bunun işçiler açısından sonucu işsizliktir. Keza işsizlik artıyor.

Açgözlü hileciler

Bir başka itiraf Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken'den geldi.

Palandöken, usulsüzlükleri duyurdu ki bu hem geçim sıkıntımız hem de halk sağlığını (yetersiz beslenme, yetersiz hijyen) tehdit eder nitelikte: Raflarda satışa sunulan ambalajlı ürünlerin gramajı düşürülüp, fiyatları artırılıyor:

"Bir nevi gizli zam yaparak tüketiciyi mağdur ediyorlar. Vatandaş bu konuda bir hile veya haksız uygulamaya maruz kaldığında yasal haklarını korumalı. Gıda ve zorunlu tüketim malları başta olmak üzere ambalajlı ürünlere yasal çerçevede gramaj standardı getirilmeli."

Vatandaşları kim koruyacak? Kapitalistlere denetim yapan, hilelere gerekli yaptırımları uygulamayan bir iktidar var. Tüketici dernekleri bu tip sorunlarla boğuşsa da patronları kayırmacılık ve vurgunculuğa göz yumma son bulmadan daha çok kazıklanacağız.

Bültene kayıt ol