Depremle yıkılan şehrin altyapısı yok oldu. 6 Şubat'tan bu yana temiz su ihtiyacı giderilmedi. İktidar tarafından inkar edilen bu sorunu, depremden 6 ay sonra AKP Hatay Milletvekili Yayman itiraf etti.
AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, BBC'ye verdiği demeçteki sözleriyle en temel insan ihtyacına erişebilirliğin olmadığını söyledi.
Yayman, aynı demeçte kamu görevlilerinin depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek için çalıştığını da belirterek normale dönüş için en az iki yıl gerektiğini belirtti.
Tarihi şehir de çok sayıda kişi çadır kentlerde yaşamaya devam ederken akla şu sorular geldi?
Deprem için toplanan yardımlar nasıl kullanıldı? Türkiye bütçesinin kaynakları Hatay'ın altyapı sorunlarını çözmeye yeterli değil mi?
Biz, yeterli kaynak olduğunu biliyoruz. Fakat sorun, ekonomik kaynakların henüz Hataylılar (ve tüm depremzedeler) için kullanılmadığı, kamu gücünün seferberlik halide yıkılan şehri ayağa kaldırmadığıdır.
Öte yandan Hatay ve deprem bölgesindeki enkazın kaldırılmasıyla birlikte asbest sorunu ortaya çıktı. 20. yüzyılda temel inşaat malzemelerinden biri olan asbestin toksik ve kanserojen etkisi artık biliniyor. Evi yıkılan, kiracı olan ya da parası olup da başka şehirlere göç edemeyen Hataylılar (ve mülteciler), havayı kirleten asbest yüzünden şimdi de kanser riski ile karşı karşıya.