AKP-MHP'den örtülü af: Büyük adaletsizlik

30.07.2023 - 11:54
Haberi paylaş

Yeni infaz kanunu ile siyasi mahpuslar içeride tutulurken insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı gibi suçlardan yatanlar dışarı salınacak.

Bir torba yasa içinde geçirilen yeni infaz kanununu eleştirmeye geçmeden önce şunları belirtmek gerekir:

- Türkiye'de 384 hapishane var. Buralardaki mahkum ve tutuklu sayısı 325 bin kişiyi aşmış durumda. Bu muazzam yükseklikte bir oran, hatta Türkiye tarihinde bir rekor. Hapishaneler öylesine dolu ki mahpuslar yerlerde ya da nöbetleşe yataklarda yatıyor.

- Mahpusların 118 bin 738'i açık infaz kurumu, 222 bin 759'u kapalı ceza infaz kurumunda tutuluyor.

- 13 bin 977'i kadınlardan, 2 bin 511'i ise çocuklardan oluşuyor. 

- Bu yıl 20 yeni hapishanenin açılacağı Adalet Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Haksız ve keyfi tutuklama haberleri her gün duyulurken, bir o kadar da haksız salıverme ve cezasızlık var.

Mahpuslardan ve ailelerinden af sesleri yükselirken, infaz yasasının değiştirilmesi ile birlikte örtülü af geliyor.

Kimler çıkacak?

Yeni infaz kanununa göre 31 Temmuz'a kadar hapiste bulunan bazı hükümlülere kapalıdan açık hapse geçme imkanı sunulacak. Bundan faydalananlar 3 ay sonra şartlı olarak salıverilecek.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, kısmi aftan hariç tutuluyor.

Buna karşılık insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, rüşvet gibi topluma karşı işlenmiş suçlardan ceza alanlar dışarı çıkacak

Hukukçular bu durumun, genel cezasızlık uygulamasının büyüteceğini söylüyor ve şu örneği veriyor: "Örneğin nitelikli kasten yaralamadan beş yıl alan bir kişinin, kapalı cezaevinde yalnızca bir ayını geçirdikten sonra açık cezaevine geçecek." Sonra da kısa sürede serbest kalacak. Böylece kasten yaralamak cezasız bırakılırken, yeni saldırıların önü açılacak.

Sosyalistler, kapitalist devletin hapishanelerine, suç ve ceza yaklaşımına karşıdır. Suçu yaratan sebeplerin - özellikle ekonomik zor - ortadan kaldırılması için mücadele ederler.

Fakat adaleti de savunuyoruz. Kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, rüşvetin, ırkçılık ve nefret suçlarının cezasız bırakılmasına karşıyız.

Siyasi mahpuslar, kadın ve çocuk mahpuslar, yaşlı ve hasta mahpuslar derhal serbest bırakılmalı. Çeteler, katiller, cinsel saldırganlar, istismarcılar içeride tutulmalı.

Bültene kayıt ol