Dr. Ayşe Uğurlu yalnız değildir!

27.07.2023 - 18:47
Haberi paylaş

Üç yıl önce adil yargılanma talebiyle açlık grevi başlatan avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’a dair düzenlenen basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle kamudaki görevinden uzaklaştırılan Adli Tıp Uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu için Ankara Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube tarafından ortak basın toplantısı düzenlendi.

ATO’da düzenlenen toplantıya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, SES Genel Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İnsan Hakları Derneği yöneticileri ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. DSİP temsilcisi de oradaydı.

Açılışı yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, hukuksal ve idari bir garabetin yaşandığını, bir hekimin mesleğinin gereklerini yerine getirdiği, kurumların düzenlediği ortak basın açıklamasına katıldığı için açığa alındığını söyledi. Dr. Baytemür, Dr. Ayşe Uğurlu’nun yaşadığı bu sürecin sonlanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Ortak açıklamayı okuyan ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Coşkun; “Mesleğini icra eden bir hekimin idari soruşturma gerekçesiyle kamu görevinden açığa alınması kabul edilemez bir mağduriyet yaratacaktır. Bir an önce bu hukuk dışı durumun sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.

Dr. Mine Coşkun şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi üç yıl önce avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adil yargılanma talebiyle bulundukları cezaevlerinde açlık grevine başlamışlar, süreç içinde avukat Ebru Timtik hayatını kaybetmiş, avukat Aytaç Ünsal ise iyileşinceye kadar infazının durdurulması ve serbest bırakılması kararının ardından tahliye edilmiş ve açlık grevini sonlandırmıştır. Açlık grevi döneminde avukatlar sağlık durumlarının kötüleşmesi, kritik eşiğe gelmeleri nedeniyle hastaneye kaldırılmışlar ve mahkûm koğuşuna konmuşlardı. Gerek kaldırıldıkları hastanenin pandemi hastanesi olması; gerek koğuş koşullarının açlık grevi nedeniyle vücut direnci düşmüş kişiler açısından uygun olmaması; gerekse zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle, yaşanabilecek olumsuz sonuçlara dikkat çekmek üzere sağlık, hukuk ve insan hakları örgütleri ortak bir basın açıklaması düzenlemişlerdir.”

Dr. Ayşe Uğurlu’nun katıldığı ortak basın açıklamasının içeriğinin Türk Tabipleri Birliği, insan hakları ve hukuk örgütlerinin yıllardır dile getirdiği, Türkiye Cumhuriyeti’nin de imzalamış olduğu ulusal ve uluslararası bildirgeler ışığında hazırlandığına dikkat çeken Dr. Mine Coşkun; “Açıklama metninde ölümlerin önlenmesine yönelik, başta yaşam ve sağlık hakkı olmak üzere, temel insan hakları ve tıbbi deontolojik kurallar hatırlatılmakta, yetkililer görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet edilmektedir. Mesleğini icra eden bir hekimin idari soruşturma gerekçesiyle kamu görevinden açığa alınması kabul edilemez bir mağduriyet yaratacaktır. Bir an önce bu hukuk dışı durumun sonlandırılıp, SES ve ATO üyesi olan Dr. Ayşe Uğurlu’nun görevine başlamasını talep ediyoruz” dedi.

Ortak basın açıklamasının ardından söz alan SES Ankara Şube Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, Dr. Uğurlu’nun her zaman bu haksızlıklara karşı çıktığını, emek ve demokrasi mücadelesi veren herkesle omuz omuza olduğunu söyledi. Açığa alınma gerekçesinin haksız ve hukuksuz olduğunu söyleyen Karacabey, idarenin bu karardan derhal vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Ayşe Uğurlu, şiddetin, doğa talanının, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının arttığı, herkesin yoksullaştığı bir dönemde gündemin böyle bir soruşturma değil, bunlar olması gerektiğini belirtti. 32 yıllık hekim olduğunu, 30 yıla yakın adli tabiplik yaptığını söyleyen Dr. Uğurlu, insan hakları ve ihlalleriyle ilgili alanda yıllardır çalıştığını, bizzat bakanlık bünyesinde birçok ilde hâkim ve savcılara yönelik eğitimlere katıldığını belirtti. Dr. Uğurlu ATO Yönetim Kurulu üyeliği yaptığını, TTB İnsan Hakları Kolu, Kadın Hekimlik Kadın Sağlığı, ATO İnsan Hakları ve Kadın Hekimlik Kadın Sağlığı Komisyonlarında görev yaptığını, insan hakları ihlalleri ilgili birçok davada soruşturmacı olarak yer aldığını söyledi.

Bir buçuk ay önce kendisine resmi yazı geldiğini söyleyen Dr. Uğurlu “adli tıp bilirkişiliği listesinden çıkarıldığımı öğrendim. Savunmamı hazırladım ve hastaneye verdim, ancak daha henüz savunmam gitmeden daha önceki bir tarihten benim açığa aldığıma dair başka bir yazı geldi ve iki gün önce bu yazıyı tebliğ ettiler” dedi. Adil idari soruşturma süreci dahi tamamlanmadan açığa alındığını söyleyen Dr. Uğurlu, “3 yıldır savcılığın masasında bekleyen bir evrak bugün gündeme geldi, benim tek pusulam iyi hekimlik ve evrensel hekimlik değerleridir, bunun dışındaki hiçbir iddiayı ve suçu kabul etmiyorum” diye konuştu.
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut “Bu kararı verenler bir eğitimsizlikten, bir cehaletten mustaripler. Tokyo yahut Malta Bildirgesini okusalardı eğer; hekimlerin hangi sorumlulukları var haberleri olurdu. Hadi bunu öğrenmediler, Cenevre Bildirgesine baksalardı, yapmış olduğumuz andı okusalar yine hangi saikler ile hareket ediyoruz bundan haberdar olurlardı. Burada bir hekimin özgürce mesleğini yapmasının engellenmesi söz konusu. Dünyadaki insan hakları ve hekimlik örgütleri de bu davanın takipçisi olacaktır. Ne biz ne de dünya buna sessiz kalacaktır. Dr. Ayşe Uğurlu bizim onurumuzdur” dedi.

Bültene kayıt ol