Roni yoldaşı uğurladık: Anısı mücadelemizde yaşayacak!

21.07.2023 - 14:58
Haberi paylaş

İstanbullu devrimci, şair, yazar ve tercüman Roni Margulies, Kilyos Yahudi Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bugün (22 Temmuz Cumartesi)  yoldaşları ve sevenleri anma toplantısında bir araya gelecek.

 

Kanser sebebiyle hayatını kaybeden Roni Margulies, bugün toprağa verildi. Kilyos Yahudi Mezarlığı’nda düzenlenecek tören için Şişli’den otobüs kaldırıldı. Roni’nin ailesinin yanısıra çok sayıda yoldaşı ve dostu sinagogda yapılan törene katıldı.

Törenin ardından Roni’nin kabrinin üzerine Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin (DSİP) ve İngiltere’deki Sosyalist İşçi Partisi’nin (SWP) bayrakları serildi. Mezarı başında bir konuşma yapan DSİP Merkez Komitesi üyesi Şenol Karakaş, Roni’nin hayatı ve mücadelesini anlattı. Roni’nin bir milim bile geri adım atmayan bir devrimci olduğunu vurgulayan Karakaş, aynı zamanda Gezi tutsakları Osman Kavala ve Çiğdem Mater’in taziye mesajlarını okudu.

12 Eylül darbesine karşı İngiltere’de kampanya yaparken Roni’yle tanışan Osman Kavala’nın mesajı şöyleydi: “Sevgili arkadaşlar, Roni’nin vefatını büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle öğrendim. Sizlere, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Selamlar, sevgiler.”

Çiğdem Mater ise Bakırköy Kadın Cezaevi'nden şu satırları kaleme almıştı:

“Sevgili Roni,

Seni çok severdim, bence sen de beni çok severdin. Biz, birbirimizi çok severdik. Sonra, memleketin o lanetli ‘normali”, gündelik siyaseti bir bıçak gibi girdi aramıza. Sana şimdi, Bakırköy Kadın Cezaevi’nin avukat odasından ‘merhaba’ derken, bütün bu saçmalıklara neden izin veriyoruz diye kendime kızıyorum, sana kızıyorum, sana veda etmeme engel olan herkese ve her şeye kızıyorum.

Sonra Londra’da, İstanbul’da, şurada, burada neşeli, eğlenceli sofralar geliyor aklıma, kızgınlığım yerini tatlı bir gülümsemeye bırakıyor.

Dün, gittiğini duyduğumdan beri, 29. doğum günümde bana hediye ettiğin TK 1982’nin ‘dosyası’ var aklımda, evde olsaydım, dün akşam o ‘dosya’yı okurdum diye…

Ben evde değilim, sen de, biz konuşmadan, konuşamadan gittin. Ne fena. Çok üzgünüm. Çok.”

Mesajlar ve konuşmanın ardından yoldaşımız alkışlarla toprağa verildi.

Bültene kayıt ol