Hrant Dink cinayeti davasında yeni iddianame

13.06.2023 - 12:04
Haberi paylaş

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası 26 Mart 2021 tarihinde sonuçlanmıştı. 76 sanığın yargılandığı davayı karar bağlayan Mahkeme, bu kez hüküm giyen sanıkların da aralarında bulunduğu bazı isimler için yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturma şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulması üzerine başlatıldı. 

Agos'un haberine göre Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Faruk Sarı hakkında FETÖ/PDY örgütünün amaçları doğrultusunda "Anayasayı ihlal" suçlamasıyla; Yahya Öztürk, Adem Sağlam, Tuncay Uzundal, Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu, Ahmet İskender hakkında ise  Hrant Dink Cinayeti işlenirken ve sonrasında FETÖ/PDY örgütü amaçları doğrultusunda hareket ettikleri suçlamasıyla iddianame hazırlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek  14 Haziran 2023'te duruşma düzenlenmesine karar verdi. 

2021'deki dava nasıl sonuçlanmıştı?

Tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'i, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandıran ve indirim yoluna gitmediğini belirten mahkeme, Yılmazer'e, "resmi belgeyi yok etme" suçundan yine takdiri indirim uygulamayarak 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ali Fuat Yılmazer ile ilgili "görevi ihmal" suçundan zaman aşımı nedeniyle düşme kararı veren heyet, "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan Ankara'daki bir davada mahkumiyet kararı verildiği için davanın reddine hükmetti.

Heyet, tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek'e, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "resmi belgeyi yok etme" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan 7 yıl 6 ay olmak üzere 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi, 

Sanık Muharrem Demirkale'nin, "Anayasa'yı ihlal" ve "kasten öldürmeye yardım etmek" suçlarından ikişer kez müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmeden heyet, tutuksuz sanıklardan Yavuz Karakaya'nın, "Anayasa'yı ihlal" suçundan müebbet, "kasten öldürmeye yardım etmek" suçundan da 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Eski Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, tutuklu sanıklar Okan Şimşek ve Veysal Şahin, tutuksuz sanık Gazi Günay'a, "kasten öldürme" suçundan 25 yıl ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 3 yıl 4 ay olmak üzere 28 yıl dörder ay hapis cezası veren heyet, sanık Osman Gülbel'i, "ihmali davranışla tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 16 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı.

Mehmet Ayhan, Uğur Karakaya, Faruk Sarı ve Hasan Durmuşoğlu'na "ihmali davranışla kasten öldürme" suçundan 12 yıl altışar ay ve "resmi belgeyi yok etme" suçundan 3 yıl dokuzar ay olmak üzere 16 yıl üçer ay hapis cezası veren heyet, Volkan Şahin'i, "ihmali davranışla kasten öldürme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

Diğer sanıklar da çeşitli sürelerle hapis cezalarına çarptırıldı. 

Zaman aşımları ve beraatler

Sanıklardan eski emniyet müdürleri Celalettin Cerrah ve Sabri Uzun hakkındaki "görevi kötüye kullanma" suçundan açılan davanın dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşmesine hükmeden heyet, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında "görevi ihmal" suçundan dosyanın zaman aşımından düşürülmesine, "ihmali davranışla kasten öldürme" ile "resmi belgeyi yok etme" suçlarından beraatine karar verdi.

Mahkeme eski emniyet müdürleri Engin Dinç ve Ahmet İlhan Güler'in, "ihmali davranışla kasten öldürmek" suçundan beraatine, "görevi ihmal" suçundan dosyanın düşürülmesine karar verdi.

Dink Ailesi avukatları ise bilhassa zamanaşımı ve beraat kararlarını dikkate alarak  karara itiraz  etmişti.

Avukatlar dilekçede "İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26.03.2021 tarihli duruşmada, cezalandırılmalarına karar verilmesi gereken sanıkların bir kısmının beraatine ve bir kısmı hakkındaki davanın zamanaşımı nedeni ile düşürülmesine ilişkin karar verilmesi, sanıkların bir kısmı hakkında düşük cezalara hükmedilmiş olması  ve yanı sıra yargılama esnasında toplanmasını talep ettiğimiz delillerin tamamı toplanmadan karar verilmiş olması  nedenleri ile İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi kararı hatalı ve hukuka aykırı olmuştur" dediler.

Avukatlar dilekçede "İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2016/32 E. numaralı dava dosyasında oluşturulan 26.03.2021 tarihli karara yönelik bir bütün olarak temyiz/istinaf talebinde bulunmaktayız"  ifadesine yer verdiler. 

Dink ailesi avukatlarının itirazları istinaf mahkemesinde kabul görmedi. Avukatlar itirazlarının Yargıtay'a taşıdılar. 

Yeni iddianame Dink Ailesi avukatlarının taleplerini karşılamıyor. Yeni iddianamede soruşturulan ve hüküm giyen sanıklardan bazıları hakkında yeni suçlamalar getiriliyor.

Bültene kayıt ol