DSİP: 1915 Ermeni Soykırımı kurbanlarını anıyoruz

24.04.2023 - 10:11
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) anma mesajı:

Büyük Felaket'in 108. yıldönümünde Ermeni Soykırımı kurbanlarını anıyoruz. 2010-2019 arasında kesintisiz yapılan anmaların bu sene de yasaklanmasını kınıyoruz.

24 Nisan 1915'te Osmanlı hükümetinin İstanbul'da Ermeni toplumunun önde aydınlarınının tutuklanması ve sürgün edilmesi, bir halkın topluca katledilmesinin başlangıcıydı.

24 Nisan'da tutuklananlar, binlerce yıldır yaşadıkları yurtlarından zorla kovulan ve çöle sürgüne gönderilen yüz binlerce Ermeni gibi geri gelmedi.

Üzerinden 108 yıl geçse de soykırımının açtığı yaralar iyileşmedi. 

Soykırımın ardından geriye kalan Ermeniler cumhuriyet tarihi boyunca baskı altında tutuldu. Ermeni düşmanlığı temelinde sıradan ırkçılık, yerleşik hâle getirilirken, soykırımcı gelenek 2000'lerde yeniden hortladı ve Hrant Dink'i aramızdan aldı.

Bir 24 Nisan günü askerlik görevini yaparken katledilen Sevag, oğlu için adalet mücadelesi verirken yine bir 24 Nisan'da vefat eden Garbis Balıkçı'yla Ermeni halkının trajedisi devam etti.

1915'te yaşanan Büyük Felaket'in açtığı yaralar, izleyen zamanda yaşayan her halktan emekçiye, işçiye, ezilene baskı olarak geri döndü. 

Bu sene Kadıköy'de yapılması planlanan 24 Nisan Anmasının keyfi bir şekilde Valilik tarafından yasaklanması, baskının sürdüğünü, ifade ve düşünce özgürlüğünün son yıllarda ne ölçüde gerilediğinin örneklerinden biridir. Fakat yasaklar, inkârcılık, ırkçı yalanlar, bu tarihsel adalet ve yüzleşme mücadelesini önleyemeyecektir.

Hrant Dink'ten Sevag Balıkçı'ya adalet mücadelesi, kitlesel sokak anmaları 1915'le hesaplaşma mücadelesinin ne denli köklü olduğunu gösteriyor. Yasaklar, bu kökleri sökemeyecektir. Adalet talep eden aktivistler, bu baskı ikliminin sona ermesi için mücadeleye devam edecektir. 

İnanıyoruz ki 24 Nisan anmaları bir gün yeniden sokakta yapılacak ve soykırım üzerine konuşmak yasaklı bir hâlden kurtulacaktır.

DSİP

Bültene kayıt ol