İmar affı eleştirisi Erdoğan’a mı kaldı?

20.04.2023 - 12:19
Haberi paylaş

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, depremin yarattığı yıkımın boyutunu arttıran İmar Barışı’nı unutarak bir kez daha kendi uygulamalarını eleştirdi. Geçtiğimiz günlerde çıktığı bir televizyon programında “Aynı şekilde İmar affı diyorsunuz. Bu konuyla ilgili parlamentoyla ilgili, Anayasa'nın aklımda kaldığı kadarıyla 50. maddesi olsa gerek, bunların içerisinde katalog suçlar var. O da yerini alacak. Biz onunla daha da köşeye sıkıştıracağız. Bu işin affı maffı olmaz” ifadelerini kullanıp imar affı çıkarmanın katalog suçlar kapsamına alınacağını söyleyerek izleyenleri şaşırttı. 

Ancak Erdoğan hükümetinin “İmar Barışı” için yürüttüğü çalışmalar ve 2019 Yerel Seçim kampanyasında bu meseleyi dile getirdiği çeşitli konuşmalar da hala hafızalarda yerini koruyor. 144 bin 556 Maraşlı, 88 bin 507 Malatyalı, 205 bin de Hataylının bu uygulamadan yararlandığını ifade eden Erdoğan, affı “vatandaşımızın sorununu çözdük” diyerek duyurmuştu.

“İmar Barışı” uygulaması devletin para karşılığı mevcut imar kanun ve yönetmeliklerine uygun olmayan yapılara “yapı kayıt belgesi” vermesi anlamına geliyordu. 2018’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde çıkarılan imar affında Türkiye çapında 3 milyon 152 bin yapıya kayıt belgesi verildi. Depremin etkilediği 10 ilde imar affı kapsamında verilen yapı kayıt belgesi sayısı tam 294 bin 166 oldu. Devletin bu süreçte elde ettiği gelir 19 milyar 203 milyon lira olarak kamuoyuna yansısa da bazı kaynaklarda bu meblağın 26 milyar liraya kadar çıktığı belirtiliyor.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol