Marksizm 2023: Krizler dünyasında özgürlük mücadelesi

11.04.2023 - 12:30
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin (DSİP) düzenlediği Marksizm 2023 tartışma toplantılarının ilk tanıtım broşürü çıktı. Marksizm 2023'ün çağrısı, tartışma başlıkları ve programı şöyle:  

Geçtiğimiz yıl yaşanan kitle eylemleri, kadınların özgürlük mücadelesi İran’ı salladı. Bu yılın başından beri harekete geçen Fransız işçi sınıfı ve gençlerin son bir ayda tam anlamıyla patlayan öfkesi ilham veren mücadele dalgasının örneği. İsrail’de on binlerce insanın Netanyahu’ya karşı gösterileri, Senegal'de, Yunanistan'da, İngiltere'de kitlesel eylemler, Sudan’da darbe karşıtlarının mücadelesi. Marksizm tüm canlı mücadelelerin tartışıldığı bir deneyim alanı olacak.

Seçimler mücadelenin bir evresi ve kendisinden sonra başlayacak mücadelelerin ateşleyicisi olarak ele alınmalı. Marksizm 2023 toplantılarını düzenleyen DSİP, bu seçimlerde, esas olarak “Sokakta  mücadele/sandıkta Yeşil Sol” sloganını öne çıkarıyor. Seçime mücadeleyle hazırlanmak hem seçimi kazanmanın en etkili yoludur hem de seçimden sonra egemen sınıfın saldırılarına karşı tüm ezilenleri donatır.

Marksizm ile yaşadığımız yerde ve dünyada olan bitenleri anlamaya çalışıyoruz, dünyayı ve gelişmeleri devrimci sosyalist bir bakış açısıyla yorumlayarak ve yaşanan deneyimlerden ilham alarak mücadeleyi nasıl güçlendirebileceğimiz üzerine fikirleri ve örgütlenmeyi konuşuyoruz, baskıya, sömürüye ve yıkıma karşı çıkmakla kalmayıp, kapitalizmin ve egemen sınıfların sömürüsüne karşı nasıl mücadele edeceğimizi, yüzleşmeyi, neden kârlarını insanlığın ve canlı yaşamının önüne koyan bir sisteme karşı çıktığımızı ve neden ihtiyacımız olan şeyin bu sistemi yıkmak olduğunu tartışıyoruz.

Marksizm toplantıları çok sayıda insanın hep birlikte sosyalist bir dönüşümün dinamiklerini tartıştığı ve savunduğu bir platform. Bunları yaparken de tarihsel gelişmeleri baz alarak fikirlerimizi temellendiriyoruz. Üstelik son zamanlarda yaşadığımız tüm yıkımlar ve kayıplar sonrasında, bu kötü havayı dağıtmaya, gerçekçi alternatiflerimizin olduğunu konuşmaya, bizim olanı nasıl elde tutacağımızı ya da geri kazanacağımızı tartışmaya ve kendi geleceğimizi inşa etmeye ihtiyacımız var. Bunun için enternasyonalist, kitlesel bir devrimci örgütlenmeye neden ihtiyaç olduğunu konuşmak da çok önemli.

Gündemi beraber tartışıp, etrafımızda ve dünyada olan bitenlerle ilgili politikalar geliştirirken, gelin hep beraber nasıl örgütleneceğimizi de konuşalım.

Programdaki güncellemeleri Marksist.org'dan takip edebilirsiniz.

Bültene kayıt ol